България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

120 млн. лева ще получат общините със замърсяване на въздуха

Проблемът не е толкова тежък, колкото през 90-те, коментира бившият министър на околната среда и водите Нона Караджова

12.01.2017 | 08:58 Редактор: Мария Аладжова
120 млн. лева ще получат общините със замърсяване на въздуха

120 млн. лева ще бъдат отпуснати по ОП "Околна среда" в периода до 2023 година за предприемане на мерки в посока по-чист въздух. Това посочи в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR бившият министър на околната среда и водите Нона Караджова.

Очаква се през следващата година към общините да бъде отправена покана да направяпт своите пилотни проекти, уточни тя. 

Иначе замърсяването на въздуха през последните години отчитало по-ниски стойности в сравнение с 90-те години на миналия век, когато започва прилагането на политика за ограничаване на замърсяването. 250 предприятия са ограничили отделянето на вредни емисии като са се оборудвали с по-модерни технологии, а някои от тях са били затворени заради по-строгото екологичено законодателство на ЕС.

"Данните от периода 2010 - 2014 година показват, че почти във всички пунктове за мониторинг в страната на прахови частици имаме намаление, както на средногодишните концентрации на прахово замърсяване, така и на средноденонощната концентрация", отчете Караджова.

По думите ѝ няколко са начините да бъде изчистен въздухът - започвайки от регулиране на трафика в по-големите градове, стигайки до отделните задължения на всяка от общините. Според нея горенето на дърва и въглища през зимата, което вреди на околната среда, е по-често срещано в малките населени места, а и затова нямало голяма тежест върху проблема с въздуха в София.

За справяне с този въпрос Караджова посочи няколко решения, сред които организация на трафика, създаване на условия за по-често ползване на градския транспорт, както и някои нововъведения:

"Система за ранно предупреждение по отношение на азотните окиси се направи в Стара Загора преди 4-5 години. Това означава, че общините, които носят основната отговорност за регулиране на тия въпроси, могат да знаят, че в следващите два-три дни такива метеорологични и климатични особености могат да повлияят за повишаване на замърсяването".