България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мариус Донкин: Народният театър няма да бъде въвлечен в политически взаимоотношения

До пролетта ще има три нови премиери, съобщи той в "България сутрин"

11.01.2017 | 09:55 Редактор: Ирина Георгиева
Мариус Донкин: Народният театър няма да бъде въвлечен в политически взаимоотношения

През годините Народният театър премина през много кризи, но успя да оцелее, защото не измени на същността си. Това коментира директорът му Мариус Донкин в предаването "България сутрин"

Няма да допусна Народният театър, който е културен институт да бъде въвличан в странични, особено политически взаимоотношения, подчерта Донкин по повод отказа на Стефан Цанев да вземе отличието "Златен век". Според него този институт трябва да бъде на висотата на своите национални, държавни отговорности и функции.

"Всеки творец има своите социални позиция, може да я изразява, но да не бъркаме с това Народния театър. Стефан Цанев така е решил, така е направил", обясни още той.

Първата инициатива от проекта "Пишещите артисти" беше на 23 декември с това да се събират всички режисьори, артисти, ветерани, припомни Донкин. По думите му тя ще продължи и през февруари.

Донкин има идея за създаването на спектакъл в Народния театър, който да разказва за всичко съществено от историята на България, а дори и преди нея.

"Тоест, защитавайки идеята, че човек трябва да знае миналото си, за да конструира настоящето си и правилно да гледа в бъдещето си. Ако тази яснота, предизвикваща промяна и катарзис в мисленето на младите хора, ще бъде по-ефективен, ако останат в родината си, ако отидат някъде с надеждата да търсят мястото си. Винаги ще си останеш чужденец и няма да се реализираш там, както местните", смята той.

На 28 януари ще бъде премиерата на "Майстори" от класиката на българската драматургия, съобщи Донкин. По думите му в края на февруари ще бъде премиерата на "Някъде в този живот" по Израел Хоровиц, а в края на март - на премиерата на "Последното изкушение", чийто режисьор е Веселка Кунчева.

"Ще ми се да вкарам нашите режисьори и млади хора, които са успели да излязат от страната и са успели успешно да приемат други условия, нов ритъм и представи за театъра. Ще ми се тези пориви от Европа да променят нещо", добави той.