България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Отнемат принудително три момчета от баща им. Къде са институциите?

Отдел "Закрила на детето" трябва да се грижи единствено и само за правата на децата, каза д-р Султанка Петрова

29.12.2016 | 08:45 Редактор: Луиза Божинова
Отнемат принудително три момчета от баща им. Къде са институциите?

Три деца бяха отнети принудително от баща им. За това сигнализира пловдивчанката Росица Стоянова, която е баба на момчетата. Тя твърди, че децата са травмирани и че не ги е виждала вече два месеца, защото са под полицейска закрила. Вижте:

"Не е нормално да се извеждат по този груб и вулгарен начин децата от българските семейства", категорична е д-р Султанка Петрова, която е член на Комисията по здравеопазване в Народното събрание и депутат от Патриотичния фронт. Петрова се занимава със случая и е пряко ангажирана с него.

"Бащата и бабата ме потърсиха за помощ и подкрепа, защото за тях бяха изчерпани всички възможности, всички сигнали и жалби", каза тя в предаването "България сутрин".

Д-р Султанка Петрова съобщи, че е информирала за случилото се и главния прокурор Сотир Цацаров, и министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя твърди, че историята започва още през 2012 година, когато майката на децата за пореден път напуска дома и тогава децата са регистрирани в отдел "Закрила на детето". През 2014 година майката напуска дома и заминава с родителите й в нейното родно село.

"Децата я търсят непрекъснато по телефона, но тя не е правила опити да поддържа контакти с тях. Сега бащата е обвинен, че година и половина не се е грижил за децата. Как да не се, като виждаме как се гледат - децата са пълни отличници", коментира д-р Петрова в студиото на Симеон Белев.

"Тук има нещо, което не е съвсем точно, трябва да се направи ревизия", заяви тя.

"Седмица, след като бяха изведени от техния дом, с колеги и медии направихме посещение в Русе, за да чуем и другата страна - със социалните работници, където бяха настанени децата. Когато отидохме на посочения адрес те се скриха в центъра и не ни отвориха", разказа д-р Петрова.

По думите й децата не намират нито закрила, нито подкрепа в тези трудни моменти.

"Отдел "Закрила на детето" трябва да се грижи единствено и само за правата и закрилата на децата", настоя д-р Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: