България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Високата скорост на влака - правдоподобна версия или фалшива посока?

Бившият транспортен министър Кристиан Кръстев коментира причините за трагичния инцидент в Хитрино пред Bulgaria ON AIR

12.12.2016 | 10:21 Редактор: Луиза Божинова
Високата скорост на влака - правдоподобна версия или фалшива посока?

Теориите за инцидента в шуменското село Хитрино са много - от саботаж и тероризъм до вина на шофьора и проблеми с инфраструктурата. Основната и най-често споменавана версия обаче остава високата скорост.

Бившият министър на транспорта Кристиан Кръстев е на мнение, че всички тези версии са правдоподобни донякъде, особено, когато става въпрос за превишената скорост. Той допуска, че това може да бъде и фалшива посока.

"Външна намеса и изобщо свързана със състоянието на железопътната инфраструктура, за мене е най-малко вероятно", каза Кръстев в предаването "България сутрин".

Той обясни, че, ако влакова композиция се движи в една права посока, може да се движи и със 100 км/ч., стига трасето да го позволява, мотрисата да може да го изтегля и да няма никакъв проблем. "Но в това населено място (Хитрино бел. ред) се навлиза с 40 км/ч, а не със 70, 80 или 100 км/ч.", подчерта бившият министър. "Цялата композиция тежи 1650 тона, това е страшно много маса", допълни той.

Запитан как ще оцени реакцията на държавата, Кръстев посочи пред Bulgaria ON AIR, че ако става дума за действия след възникналия проблем в Хитрино, това, което се е направило, е адекватно спрямо ситуацията. По думите му въпросът обаче е каква превенция има.

Целия разговор вижте във видеото:

Желаещите да помогнат на пострадалите от село Хитрино могат да го направят като изпратят SMS на номер 1466 (1 лев без ДДС). Дарения могат да се правят и на специално създадената за целта банкова сметка: IBAN в BGN: BG64UNCR76301078660913 
BIC: UNCRBGSF 
Банка: УниКредит Булбанк