България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолог: Обединените патриоти си направиха ПР акция

Коментар на Атанас Стефанов и Любомир Стефанов в "България сутрин"

02.12.2016 | 08:24 Редактор: Мария Аладжова
Политолог: Обединените патриоти си направиха ПР акция

Заявката на Патриотичния фронт за съставяне на правителство се оказа зрелищна ПР акция, смята политологът Атанас Стефанов. Според него сценарият, в който Обединените патриоти съставят кабинет, не е най-удачният, а е и малко вероятен с оглед на това, че няма да получат подкрепа от никоя от големите политически сили.

"Истината е, че т. нар. патриоти искаха една седмица да бъдат като властимащи, да покажат, че дават заявка за 44-ти парламент, да участват в изпълнителната власт - нещо, което досега не направиха", коментира Атанасов в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

"Нищо добро няма за държавата патриотите да съставят правителство в делигитимиран парламент, това на практика още веднъж ще делигитимира институциите като цяло. Единственото логично нещо е да се ходи на предсрочни избори, особено когато двете първи политически сили са заявили воля за това нещо. Просто патриотите проведоха една зрелищна ПР акция, в която се пробваха да бъдат национално отговорни, национално спасение, сглобяваха правителство с ГЕРБ и БСП. Спечелиха от това, защото търсиха трибуна", добави той.

В разговора участва и политологът Любомир Стефанов, който пък изрази мнение по другата актуална тема от политическия дневен ред, а именно - мажоритарната система на гласуване, която беше предложена чрез референдума на Слави Трифонов. На въпрос защо ГЕРБ искат мажоритарен вот в два тура, Стефанов отговори:

"Защото е популярно в България, защото се заиграват с опасната логика на инициаторите на едно шоу и смятат, че по този начин биха спечелили електоралния ресурс - нещо, което аз пък смятам, че не е вярно. Вървят по много тънък ръб, смятат, че по този начин биха отнели ресурса на патриотите и биха излезли инициатори всъщност на гласа народен да стане глас Божи".

Вижте целия разговор във видеото: