България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Световен ден за борба със СПИН: Има ли достатъчно пари за превенция?

Разговор по темата с Д-р Мария Замфирова и Милен Чавров от Фондация "Надежда срещу СПИН" в ефира на Bulgaria ON AIR

01.12.2016 | 09:56 Редактор: Тодор Петров
Световен ден за борба със СПИН: Има ли достатъчно пари за превенция?

До юни месец следващата година ще има финансиране на работата по превенция срещу ХИВ и СПИН, но само за най-рисковите групи. Това стана ясно от думите на Д-р Мария Замфирова от Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" в ефира на Bulgaria ON AIR.

"След това нещата ще се поемат от Национална програма за контрола на ХИВ и СПИН", уточни тя и добави, че по програмите за финансиране от Глобалня фонд се работи с медицинските университети, които обучават лекари в работата с ХИВ/СПИН. 

"Обучени са над 1000 такива специалисти, които да работя с хора с ХИВ и СПИН. Много добре работи програмата с неправителствения сектор. 28 неправителствени организации работят по тази програма. Колаборацията за момента е добра", каза още гостът в студиото.

Председателят на Фондация "Надежда срещу СПИН" Милен Чавров разкритикува работата на институции по проблема с ХИВ и СПИН. Той даде пример с болница, обвинила пациент, който не е признал, че е ХИВ позитивен.

"Миналата година имаше много сериозни скандали и цяла клиника от ИСУЛ разказа, че пациентът не е признал, че е с ХИВ. Това се случи в държавна болница, която работи с Медицинския университет в София", сподели възмущението си гостът в "България сутрин".

"Не отричам, че има такива случаи и това не прави чест на лекарите. Всички лекари би трябвало да приемат всеки пациент независимо от заболяването му", отговори д-р Замфирова.

Милен Чавров допълни, че дейностите са намалени на 50% в сравнение с това, което е било през годините, а организациите имат по един човек на щат.