България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Николай Василев: 300 лева пенсия? Безотговорно и популистко!

Бюджет 2017 няма да ни донесе прогрес, обяви бившият социален министър Христина Христова пред Bulgaria ON AIR

01.12.2016 | 07:56 Редактор: Тодор Петров
Николай Василев: 300 лева пенсия? Безотговорно и популистко!

Безотговорни и популистки изказвания. С тези думи бившият министър на икономиката Николай Василев определи вече отхвърленото от НС искане на Патриотичния фронт минималната заплата у нас да стане 300 лева.

"Не са си направили труда да направят по-сериозни изчисления. Може и 1000 лева да е пенсията, а минималната заплата да е 2000 лева, след което няма да ги плащаме в левове, а във венецуелски боливари. Тяхната стойност ще падне драстично", обясни икономистът в "България сутрин".

Николай Василев е категоричен, че има само един начин за увеличение на пенсиите и той се нарича икономически растеж. Според него демографската политика на България, стимулирането на бизнеса и дори санирането на панелките, са по-важни от предизборното заиграване с повишаване на пенсиите.

ова не значи, че трябва да оставим един човек да живее със 161 лева", каза от своя страна бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова в студиото на Bulgaria ON AIR.

Тя споделя позицията, че осигурителното право на човек трябва да е в съответствие с осигурителния му принос. "Пенсионерите вече не внасят осигурителни вноски, не произвеждат брутен вътрешен продукт. Нека тежестта на една година стаж да стане по-висока", посочи бившият социален министър.

Христина Христова добави, че Бюджет 2017 не е бюджет, който ще ни донесе прогрес. Тя определи поведението на депутатите като несериозно и ги упрекна за това, че приемат разходите, а не приемат приходите в обсъждането на Бюджет 2017.

Николай Василев добави, че предпочита да се концентрира върху позитивните неща в бюджета за следващата година и подчерта, че в него няма повишение на данъците. 

"Правилната политика е бюджетният излишък да бъде запазен. Най-важният показател в един бюджет е бюджетният дефицит или излишък", коментира Василев и настоя, че правителството не е трябвало да подава оставка.
 
"Към този момент е по-вероятно да вървим към нови парламентарни избори", сподели гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.