България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Христо Панчугов: Всички формули на този парламент са изчерпани

Кои политически сили биха имали полза от мажоритарната изборна система, коментира от своя страна Първан Симеонов

29.11.2016 | 09:44 Редактор: Ирина Георгиева
Христо Панчугов: Всички формули на този парламент са изчерпани

Вече е изчерпана каквато и да е формула на този парламент. Мина достатъчно време парламентарните сили да се опитат да се договорят помежду си по отношение на следващия мандат. Това коментира политологът Христо Панчугов в предаването "България сутрин".

"Правителство, очевидно без подкрепата на ГЕРБ, не може да се направи. А мълчалива подкрепа на ГЕРБ около някакво правителство би било отказ от ангажиментите на Бойко Борисов, които той пое", коментира Панчугов.

Президентът Росен Плевнелиев се опита да ангажира повече Румен Радев в този процес и да намерят заедно решение, изтъкна политологът като добави, че в този случай не е успял, тъй като генералът по неясни причини се отказал да участва.

Според него не може да се каже дали мажоритарната изборна система е подходяща за България или не, защото не знаем какво се цели с нея, смята Панчугов. 

"Ако целта е да има две-три политически сили, за да може по-лесно да правят правителства и да изглеждат по-стабилно, тогава мажоритарната система вероятно ще възпроизведе този резултат, но в никакъв случай няма да разреши проблемите, които в момента са на масата", заяви той.

Реформаторите трудно биха имали политическа полза от мажоритарния вот, тъй като мажоритарна избирателна система в два тура няма да е много ласкава към техните шансове в отделните едномандатни избирателни райони. Това коментира от своя страна социологът Първан Симеонов в студиото на Bulgaria ON AIR.

По думите му Реформаторите са тези, които настояват за удължаването на живота на този парламент, защото решават свои вътрешни проблеми и едва ли ще имат толкова добра конфигурация в следващия.

"На всичкото отгоре ми се струва, че и РБ, и Радан Кънев с неговия винаги нов проект, нямат ясна стратегия какво правят и печелят време", посочи Симеонов.

ГЕРБ имат две тактики - едната е бързи избори, за да запазят капитала си, а другата логика е "контролираният хаос", заяви Симеонов.

Цяло едно политическо поколение даде крачка назад, заяви Симеонов, по повод очакваните реформи в БСП, и даде за пример Доган, Костов, Първанов. Според него лидерът на БСП Корнелия Нинова разчита много правилно посланията за смяна на поколенията.

Това е шансът на БСП, защото тази партия без обновление е застрашена от съдбата на старата десница, добави Симеонов. По думите му логиката на БСП е "кога, не сега" в тази ситуация.

И Панчугов е на мнението, че сега е шансът на Нинова. 

"Капанът е, че смяната на лицата и фокусът единствено върху това, невинаги води до позитивен резултат", коментира той и добави, че голямото предизвикателство пред Нинова сега е да се опита да подмени голяма част от лицата вътре в БСП чрез измислена реформа без с това да се разпадне партията и да доведе ключови фигури.