България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Орлин Анастасов: Почти няма предпоставки за развитие на оперен певец в България

Ниските мъжки гласове винаги са били водещи в българските традиции, коментира още той за "България сутрин"

28.11.2016 | 10:20 Редактор: Ирина Георгиева
Орлин Анастасов: Почти няма предпоставки за развитие на оперен певец в България

Ниските мъжки гласове винаги са били водещи в българските традиции, а и с тях сме най-известни. Това заяви оперният певец Орлин Анастасов в предаването "България сутрин".

"Винаги българските баси са били тези, които в продължение на 50 години, а и повече, са водещите в световната оперна панорама", отчете Анастасов.

Оперният певец разкри, че никога не му е пречело, че е определян за наследник на Николай Гяуров.

"Смятам, че всеки един на мое място би се гордял. Това е комплимент за мен, въпреки че никога не ми е повлияло на кариерата и аз си следвам моя път, но и няма как да избягам от това сравнение, въпреки че и не съм фен на определенията "бас № 1 в света", заяви Анастасов.

Оперният свят толкова се е променил, че няма как без помощ, заяви той, по повод това, че помага на певци с Фондацията, която е създал.

"От какво се нуждае в общи линии младият оперен певец? От една огромна помощ, защото, когато излезеш от учебното заведение - излизаш на улицата и буквално започваш да се чудиш накъде да тръгнеш, защото ситуацията, за съжаление е такава, че предпоставки за развитие на един оперен певец в България почти няма", подчерта Анастасов.

Целта е някой да свърже младите с оперния свят и ние сме се захванали с тази трудна задача чрез Фондацията, която създадохме с брат ми, заяви Анастасов.

"Догодина започваме един летен оперен фестивал на остров Корфу. Към него ще има музикална академия за оперни певци и единствената дата за прослушване за тази Академия в България, ще бъде в София на 4 март от 12 часа в Държавната музикална академия - Проф. Панчо Владигеров", разкри Анастасов.

Вижте подробности във видеото: