България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Боян Чуков: Бунтът в Харманли се използва за предстоящия парламентарен вот

Няма нищо лошо и обидно в лагерите от затворен тип, добави Мохамед Ибрахим в "България сутрин"

28.11.2016 | 08:09 Редактор: Ирина Георгиева
Боян Чуков: Бунтът в Харманли се използва за предстоящия парламентарен вот

На фона на това, което се случва между Анкара и ЕС, бунтът в Харманли се използва за предстоящите парламентарни избори. Това заяви експертът по борбата с тероризма Боян Чуков в предаването "България сутрин".

Според него това, което се е случило, се е очаквало.

"Беше предсказуемо. Защо? Защото, ако си спомняте, имаше едно предупреждение от Ердоган по отношение на ЕС да внимават какви решения ще взимат. В момента, в който ЕС взе решение, което не устройва Анкара, стана бунтът в Харманли. В медиите излезе информация на ДАНС, че на още 3-4 места има същите бунтове, тоест някой синхронизира събитията", заподозря още Чуков.

Започвам да виждам в тази схема, която се разигра в България, по-скоро подготовка на ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори, заяви още той.

"И вътрешният министър, който не може да бъде обвинен в този момент във висок професионализъм - да вземеш и да кажеш, че БСП прави всичко това - политическият ти противник - е повече от смешно", посочи Чуков.

Още от самото начало политиката на България по този въпрос не беше правилна. Това коментира от своя страна председателят на Асоциацията на сирийците в България Мохамед Ибрахим в студиото на Bulgaria ON AIR.

"На тези хора, които попадат в България по един или друг начин, а повечето от тях са влезли в страната нелегално, трябва да се обяснява, че тук има правила и те трябва да бъдат спазвани. На който не му харесва - да си тръгва, откъдето е дошъл или по-точно от Турция. Истината е, че всички отиват в Германия и стига с този популизъм, че всички бягат от диктатурата в Сирия", заяви Ибрахим.

Според него няма нищо лошо и обидно в лагерите от затворен тип.

"Бежанските лагери трябва да бъдат моментално изкарани от големите населени пунктове и вкарани на места, където няма население. Така, както правят гърците, въпреки че имат проблеми. За да може да се контролира по някакъв начин тази човешка маса", добави Чуков.

Правителството си проспа времето на фона на това, което се случи през последната година и половина в Сърбия, Унгария и като цяло в Централна Европа, заяви Чуков. По думите му не може да си въобразяваме, че в България няма мрежи на джихадистите. Според него другият голям проблем - каналджийството - то е бизнес.

Българският народ е перфектен спрямо приема на чужденци, заяви Ибрахим и даде за пример себе си.

"Проблемът е в това, че наистина популизмът и че тези неща винаги се използват за постигане на политически дивиденти. Не е вярно, че националистите и патриотите не искат бежанците. Грешната политика на България и на ЕС като общност води нещата дотук", посочи Ибрахим.