България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Учени от БАН и селскостопанската академия излизат на протест

Те недоволстват срещу ниското заплащане

01.11.2016 | 09:55
Учени от БАН и селскостопанската академия излизат на протест

В деня на народните будители научни работници излизат на протест срещу ниското заплащане в сектора. Според данни на синдикати, заплатата на един професор от БАН, е по-ниска от средната работна заплата у нас. Именно затова научните работници от БАН излизат на протест, който ще започне от сградата на академията и ще се движи по посока Народното събрание, а после учените ще поднесат цветя пред Народната библиотека.

Исканията на научните работници са за по-високи заплащания, отговарящи на техния труд.

Вчера от Министерство на образованието излязоха със становище, че парите за наука ще бъдат увеличени с 5 млн. лв. Това обаче синдикатите приеха като подигравка. Малко по-късно в опровержение от ведомството излязоха с ново писмо, в което оповестиха, че всъщност парите за наука ще бъдат увеличени с 420 млн. лв. за следващата година.

"Този протест е инициатива на синдикатите, които защитават техните права. Аз в случа съм работодател, защото съм директор на институт в БАН и съм тук в качеството си на човек, който е солидарен с трудещите се в академията", посочи пред камерата на Bulgaria ON AIR един от протестиращите учени.

По неговите думи директорските заплати са около 1 200 лв. 

"Такова заплащане не е достойно. Въпреки жалкото състояние на институтите, те са с милиони бюджети и отговорности", каза още недоволният директор и допълни, че отношението на институциите е като на неадекватни хора, които не разбират защо въобще съществува науката.

Според други протестиращи, сумата от 420 млн. лв. са средства по оперативни програми и няма да подпомогнат науката.

По думите на учен от селскостопанската академия протестът цели да изрази несъгласието със сегашната ситуация, в която се намират работещите в науката.

"Обидно е и недостойно да е такова отношението на държавата, спрямо този вид труд. Моята основна заплата е 605 лв., а работя от 7 години на тази длъжност. Покачване имаше преди време, тъй като разбраха, че с тези заплати не могат да привлекат млади хора", каза още ученият от селскостопанската академия.

От синдикатите се надяват гласът им да се чуе.

"Не може заплатите в двете академии да са с 200 лв. под средната работна заплата. Това е унизително", категорични са представители на синдикатите.