България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Сълза и смях" става европейска отворена сцена?

Очаква се през януари да стане ясно дали театърът отговаря на изискванията за европейско субсидиране

28.10.2016 | 10:31 Редактор: Мария Аладжова

България може да стане домакин на петата отворена сцена в Европа и единствената такава на Балканите. Това обяви в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR" режисьорът Александър Чобанов, който поставя постановката "Посетителят" на сцената на Театър "Сълза и смях" в столицата.

Идеята се ражда още през февруари, когато Чобанов заедно с актьорите Петър Райжеков и Вельо Горанов решават да възродят театъра. Чобанов заяви, че е поканил експерти от ЕК в България, за да кажат какво е необходимо, за да участва "Сълза и смях" в конкурса за европейско субсидиране.

"Театърът предстои да бъде реставриран, да бъде ремонтиран", подчерта той. Очаква се през януари да стане ясно дали театърът отговаря на изискванията за субсидиране или не. 

Открити сцени има в Украйна, Франция, Италия и Германия. Ако "Сълза и смях" се присъедини към тази група, това означава, че любителите на театралното изкуство у нас ще могат да гледат представления на гостуващи трупи, както от България, така и от Европа. 

Чобанов, който живее във Франция, но често се връща в България, разказа, че у нас не се говори достатъчно за култура. Запитан дали Париж живее в страх след поредицата атентати от последната година и половина, режисьорът, заяви, че това не е така.

По думите му парижани разсъждават повече за периода отпреди 30 години и какво са можели да променят тогава, за да няма днес то отражението, което има.