България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хиляди деца отпадат от образователната система

Мария Янкова от УНИЦЕФ и Стефан Лазаров от Национална мрежа за децата посочиха как да задържим децата в училище

27.10.2016 | 09:18 Редактор: Тодор Петров
Хиляди деца отпадат от образователната система

Близо 4000 деца са отпаднали от образователната система през миналата година. В повечето случаи става дума за ромски деца. Как да спрем ранното им отпадане от училище? Темата в "България сутрин" коментираха Мария Янкова от УНИЦЕФ България и Стефан Лазаров от Национална мрежа за децата.

"Бедността е основната бариера пред достъпа на тези деца до образование. Важно е да засегнем този проблем от всичките му страни - бедността, семейната среда, социалните норми. Средата в училище също е причина за отпадането на децата", посочи Мария Янкова.

Тя е на мнение, че трябва да се фокусираме върху превенцията, а не върху адресирането на проблема. По думите й проблемът е комплексен и трябва да се работи паралелно с децата и родителите през различни програми

"Отделно да се работи по нагласите на учителите за работа с тези деца", добави гостът на Bulgaria ON AIR.

Стефан Лазаров алармира, че отпадналите деца са над 12 000. Те няма да са конкурентоспособни на пазара на труда и ще имат много труден живот. 

"Знаем за този проблем отдавна, но не сме близо до пълното му разбиране. Във всяка област причините са различни. Трябва да се вникне в тях, за да се направи качествена превенция", каза гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Той добави, че посочените от Мария Янкова практики са използвани у нас, но се реализират в много малък мащаб.