България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще поскъпнат ли лекарствата?

Това може да стане с обсъждани промени в Закона за лекарствените продукти, коментира Николай Костов в "България сутрин"

25.10.2016 | 10:05 Редактор: Ирина Георгиева
Ще поскъпнат ли лекарствата?

Поскъпването на медикаментите в аптеките е възможно, ако промените в Закона за лекарствените продукти бъдат направени така, както са записани. Това заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов в  "България сутрин".

"Вчера разбрах, че като че ли Министерството на здравеопазването е размислило и всъщност тези рестрикции, които се отнасят към аптеката, тоест към нея като юридическо лице, те ограничават отстъпките, които аптеката получава, пък тези отстъпки са калкулирани в крайната цена. Тоест, когато аптеката няма отстъпки купува на по-висока цена и съответно няма как да продава на по-ниска или на същата до момента. Вчера е имало съобщение, че от Министерството, че това касае фармацевтите, а не аптеката", обясни Костов.

По думите му има голяма разлика. "В случая за нас като юридически лица се надявам да не се промени нищо и съответно да не се отрази върху цената на лекарствата. Друг е въпросът, че самите фармацевти не получават в момента никакви подаръци, защото търговецът на едро продава чужди стоки, той е дистрибутор", добави той.

Полза от обсъжданите промени има Българския фармацевтичен съюз, смята Костов. 

"Специално за така наречената Аптечна карта със сигурност, защото имаха няколко пъти съобщения, че са за Мораториум за отваряне на аптеките, тоест да се спрат да се отварят аптеки", коментира той и добави, че според него тази Карта е направена да се спре с отварянето на аптеки.

Запитан за разкриването на аптеки в малките населени места, Костов обясни, че Здравното министерство и Българският фармацевтичен съюз имат различни цели. Той обясни, че Министерството има за цел да подобри достъпа до тази услуга в малките населени места, докато целта на Българският фармацевтичен съюз е да забрани отварянето на аптеки в големите населени места като го аргументира с това, че на някой ще му хрумне да отвори в малките населени места. Аптеки се отварят с определена икономическа цел и когато няма такава - не се и отварят, посочи той.

Нараства влиянието на държавата, а това не е добре, смята Костов като даде пример с работното време на аптеките. Според него е абсурдно всички аптеки да са денонощни, защото не всяка става за такава. По думите му повечето лекарства могат да бъдат купени предварително.

В ефира на Bulgaria ON AIR, той коментира и рестриктивния списък на лекарствата така: "Паралелният експорт в момента внася доста голяма вреда на пациентите, защото ги оставя без лекарства и ги оставя без жизненоважни лекарства. Лекарствата, които са предназначени за българския пациент и потребител, и тези, които са лимитирани като количества се изнасят обратно заради разликата в цената."