България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Време разделно във футболния "Левски"

Коментар по темата на спортния журналист Иван Тепавичаров и мениджъра Виктор Кирков в "България сутрин"

25.10.2016 | 10:31
Време разделно във футболния

"Не е важно кога преди мача си е тръгнал Люпко Петрович, по-важно е какъв е мотивът, за да си тръгне, защото никой не бяга от хубавото. Левски в момента е без загуба и точно сега един специалист изведнъж си тръгва..", каза в предаването "България сутрин" по телевизия Bulgaria ON AIR спортният журналист Иван Тепавичаров.

Той обясни, че сръбският специалист си е подал оставката ден преди мача, но новината се е разбрала два часа преди самата среща.

По думите на спортния мениджър Виктор Кирков една от причините, които е изтъкнал Петрович, е липсата на средства.

"Футболът е пари в нормалните държави. У нас структурата на спорта е така изградена, че футболът не произвежда продукт, който може да бъде продаден и съответно няма хора, на които да го продадат. Футболът е отглеждан от ведомствата на държавата, после силовите групировки, а в момента го отглеждат бизнесмени, чиито бизнес е свързан с държавата. Държавата също намира други варианти да подпомага клубовете, но това не води до нищо добро", сподели Кирков.

Според Тепавичаров причината за краха на клубовете е, че всеки може да си купи отбор.

"В последните години всеки по-заможен човек, който има възможност да издържа футболен клуб, го прави, за да стане известен. Такъв пример е г-н Тодор Батков", уточни журналистът.

Той твърди, че държавата се меси във футбола, но с хора, които са принудени да дават и именно това е причината да виждаме това, което става в "Левски".

Кирков посочи, че треньорската професия е обезличена у нас поради управленска несъстоятелност.

"Винаги изкупителната жертва е треньорът. Никой няма да изгони 25 състезатели, ще изгони треньора. Но не треньорът е виновен, а самите управленци в тези футболни клубове, защото нямат никаква идея как да печелят", категоричен е мениджърът.

По думите на Тепавичаров все още не се е изяснило кой е начело на Левски. 
"Не е ясно кой за какво отговаря, а не кой му е собственик. В клуба цари един хаос и никой не знае какво прави", категоричен е спортният журналист.

Кирков твърди, че невъзможността да си изведеш приоритети води до основния проблем в БФС.

"Националните отбори идват от това, което има в клубовете, а именно - видимо незряло недоволство. Явно нещо не работи както трябва. Футболният съюз е най-виновен в случая", настоя Кирков.

Според спортния журналист във футбола има платена отговорност, както и във всяка сфера.
"България я няма на футболната карта вече 6-7 първенства. Това говори, че е нужна промяна", заключи Иван Тепавичаров