България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Даниел Стефанов, ООН: В момента България не се бори с приток на бежанци

Очевидно е, че има проблеми с мигрантите, коментираха от своя страна Николай Чирпанлиев и Светлана Николова

25.10.2016 | 09:06 Редактор: Ирина Георгиева
Даниел Стефанов, ООН: В момента България не се бори с приток на бежанци

В момента България не се бори с приток на бежанци, който е тотално неуправляем. Имало е периоди, когато страната ни е трябвало да се справи с много по-голям приток на хора. Това коментира говорителят на Върховния комисариат на бежанците към ООН в България Даниел Стефанов в предаването "България сутрин".

"Проблемът в момента е не толкова в това колко хора идват, а в това, че техният път към другата част на Европа е блокиран. Но въпреки това, това текучество, което се намира в България, не е толкова голямо - говорим за около 7000 души във всички Центрове. Това е колкото хора живеят на моята улица", смята Стефанов.

Според бившия председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев проблем има и доказателство за него са събитията в Харманли.

"По данни на Върховния комисариат на ООН миналата година имахме около 15 държави, които създаваха около 60 млн. население, засегнато от конфликти. Тази година, пак по данни на ООН, тези държави създават 65 млн. Тези дни говорим, че действията в Ирак и Сирия могат да провокират още около 1 млн. души. Всичките тези хора се стремят да дойдат в Европа, а както знаем политиката на ЕС и най-вече на германския канцлер Ангела Меркел е да ги приема, но видимо няма как това да се случи", обясни той.

В ефира на Bulgaria ON AIR Чирпанлиев цитира и данни от ДАБ, че на 120% са заети центровете й, а на Дирекция "Миграция" са на около 200% запълнени. Няма как в едно помещение, когато има 10 вместо 5 души, те да се чувстват добре, подчерта той.

"2014 г. имаме 11 081 души, подали молби. 6000 решения. Това е 54% от тези, които са подали молби, са получили статути. 2015 г. - 20 391, от които 4397 решения, които представляват 23% са решения за статути. 2016 г. - 14 280 по данни на Държавната агенция за бежанците - 852 решения - 1%", отчете Чирпанлиев.

Идеята, че правата на бежанците са в противовес на сигурността, е напълно погрешна, коментира Стефанов. Според него, ако ние им предоставим нормални, съвместими с човешкото достойнство, условия - нашата сигурност ще бъде неимоверно по-висока.

В "България сутрин" се включи и бившият говорител на Област Хасково, а сега журналист на свободна практика Светлана Николова. Тя съобщи, че вчера в Харманли е имало бунт на около 2000 обитатели на Регистрационно-приемателния център за бежанци. 

"Прецених, че вида на журналист с фотоапарат реално можеше да стане фитила, който да взриви и без това голямото напрежение, провокирано от хора с рисково поведение. Не е нормално Харманли да осъмва с бунтове на "бягащи от войни". Не е нормално да не знаем как ще осъмнем. Тук вече си берем плодовете на недалновидната политика на страната ни за справяне с миграционния проблем, която реши, че в един български град с 10 хил. души може да стовари 4-5 хил. мигранти и да си мисли, че това е цветарник, а не буре с барут", коментира тя.

Николова предупреди, че е разбрала, че на територията на Центъра има заразни заболявания - бежанците имат масово краста и странни рани по ръцете и краката.