България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Юлия Спиридонова и Любен Зидаров - българската номинация за "Астрид Линдгрен"

Има разцвет на детската литература у нас, заяви Спиридонова в България сутрин

24.10.2016 | 09:58 Редактор: Ирина Георгиева
Юлия Спиридонова и Любен Зидаров - българската номинация за

За първи път български писател е номиниран за наградата "Астрид Линдгрен" 2017, известна като "Малкия Нобел". Става въпрос за Юлия Спиридонова, която ще представя страната ни на престижния конкурс заедно с илюстратора Любен Зидаров.

"Самият факт, че с професор Зидаров сме в този списък, вече е огромна чест, защото месеци и месеци наред журито заседава и отсява кандидатите за номинацията. След това още месеци всички книги се четат на всички езици", обясни Спиридонова в "България сутрин".

Одобрените кандидати са от над 200 държави, коментира писателката.

"Прекрасното в нашия случай е, че ние не чакаме на държавата, защото обикновено в другите държави номинациите се правят от тяхното Министерство на културата, Министерство на образованието и подобни институции, а тук имаме Организация. За щастие Фондация "Детски книги" се зае с тази нелека задача. Може би това трябва да се направи и за Нобеловите награди. Не знам какъв е принципът", добави тя.

По думите й причината да започне да пише за деца е Астрид Линдгрен. Тя разказа в студиото на Bulgaria ON AIR, че след като е прочела "Пипи Дългото чорапче" е решила, че това е най-прекрасната професия на света и е започнала да мечтае, че един ден ще бъде като Линдгрен.

През последните години се издадоха страхотни детски книжки, заяви още Спиридонова. По думите й има разцвет на детската литература у нас.

"Превеждат се и много детски книги, както и такива за тийнейджъри. Много български издателства, които преди не искаха да издават детски и тийнейджърски книги, вече го правят", каза тя.

Според писателката обаче образованието по Български език и литература е такова, че отблъсква децата, не ги стимулира по никакъв начин.