България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще отпадне ли квадратчето "не подкрепям никого" утре?

Най-вероятно ще се направят промени в Изборния кодекс, коментираха Георг Георгиев и Гроздан Караджов в България сутрин

17.10.2016 | 09:27 Редактор: Ирина Георгиева
Ще отпадне ли квадратчето

Най-вероятно утре ще се направят промени в Изборния кодекс. Това коментираха депутатите от ГЕРБ Георг Георгиев и Гроздан Караджов от Гражданския съвет на Реформаторския блок в България сутрин. Оттам нататък обаче мненията им се различаваха по много от въпросите.

По думите на Георгиев ситуацията в момента е интересна, тъй като от РБ "са се опровергали, когато са казали, че квадратчето "не подкрепям никого" не идва от тях". 

"Впоследствие обаче историята започна да се разплита и стана ясно, че те не подкрепят да бъде включено в изборната аритметика само тогава, когато не обслужва техните собствени цели, а именно когато става дума за пропорционален избор, защото ако квадратчето бъде броено наравно с всички останали гласове, то тогава съвсем естествено математически се вдига прага за влизане в Парламента", обясни тезата си Георгиев.

Според Караджов обаче Георгиев не казва, че РБ се е спазарил с ПФ за задължителното гласуване, "което е абсолютно антиконституционно и ние много добре знаем, че КС после ще го махне".

"В отговор на това задължително гласуване, какво казахме ние? Хората, за да бъдат задължени да гласуват за нас - политиците, трябва да им се осигури един отдушник. Не може да казваме, че ние сме най-хубавите или политическата класа да задължава хората да я харесват. Това квадратче е протестен вот - който е записан в Конституцията, че е действителен и трябва да бъде броен като действителен", посочи Караджов.

По думите му - тук идва и тезата на Георгиев, че част от колегите му са си правили "тънки сметки".

"Или махаме задължителното гласуване, което е в основата на проблема утре, а не да се занимаваме с козметичния проблем - квадратчето. Тогава ще падне и то", призова Караджов.

Задължителното гласуване и промените в Изборния кодекс са съотносими към европейските практики, посочи Георгиев. Според него то не е проблем и може да го има.

"По настояване и на неправителствения сектор, и на граждански организации, беше отбелязана нотката "не гласувам за никого". Действително, когато постановяваш, че ще има задължително гласуване, трябва да дадеш на хората, които не подкрепят една политическа сила или кандидат, такава възможност. Именно поради тази причина първите предложения, които бяха направени от ГЕРБ е това квадратче да се брои на равно с всички останали", добави Георгиев.

Ясно е, че се явявате на поправителен и утре ще гласувате, както премиера каже и всичко ще е наред, подчерта Караджов. Според него ГЕРБ върви към правителство на малцинството - "не може да продължават да се съчетават непримирими интереси".

От своя страна Георгиев изтъкна, че стабилността на управлението е отговорността на всяка част от коалицията, а не само ГЕРБ.

"Колегите свикнаха и им е много комфортно, когато има проблем, те да се крият под нас. Много им е удобно тогава, когато има някакви предизвикателства, да оставят ГЕРБ да се справя сама, защото е достатъчно голяма и силна", добави той.