България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Красимира Величкова: Ще съдим Пенка Георгиева за клевета

Опиваме се да пазим доверието на хората във Фонда за лечение на деца, каза тя в България сутрин

30.09.2016 | 08:57
Красимира Величкова: Ще съдим Пенка Георгиева за клевета

Преди няколко дни Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб" отправи сериозна критика към работата на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца.

Тя спомена името на Българския дарителски форум, председателстван от Красимира Величкова и я обвини в конфликт на интереси между Фонда за лечение на деца и Българския дарителски форум.

В „България сутрин“ тя получи правото на отговор и отрече тези твърдения, като каза, че те нямат логика.

"Правилникът на Фонда предвижда участието на дарителски организации в Обществения съвет на Фонда, за да може да гарантират интересите на дарители, но и най- вече да се осъществява синхрон", посочи Величкова.

По думите й никога не са "привиквани" пациенти, както твърди Пенка Георгиева. Относно платформата DMS, Величкова отрече да липсва прозрачност.

"Различни типове организации се обединиха заедно, за да могат да ползват този тип дарения чрез SMS и онлайн. Ние се стараем максимално платформата да бъде прозрачна. Над 6 млн. лв. са събрани от 2007 година насам. Ние като член на Обществения съвет служим за връзка между родители и Фонда", уточни тя.

Във връзка с непознатите съобщения Величкова обясни, че, когато една кампания е прекратена, тя няма как да продължава да набира средства.

"Платформата DMS освен, че може с нея да се дарява за конкретна кампания, хората могат да дарят една сума, която ние да изберем как да разпределим. Когато тези суми не са обозначени , тогава ги разпределяме пропорционално между всички кампании. Това е ясно обяснено на сайта на DMS. Хората имат право да питат, а и за нас е важно да запазим доверието в системата", настоя Величкова.

Тя е категорична, че съдбата на децата, които имат нужда от Фонда, не е добра, защото видът му, практиките и политиките в него, в момента не са от полза за болните деца.

"Искаме един неработещ фонд, да се превърне в работеща структура", заключи председателят на Българския дарителски форум Красимира Величкова.