България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Румен Гечев: САЩ и Германия определят външната политика на България

Последиците от чуждото влияние се изразяват в загуби за милиарди, алармира депутатът от БСП

29.09.2016 | 20:10 Редактор: Тодор Петров
Румен Гечев: САЩ и Германия определят външната политика на България

Депутатът от БСП Румен Гечев заяви в предаването Денят ON AIR, че правителството взима решения под външно давление. Изказването му идва в контекста на смяната на кандидатурата ни за генерален секретар на ООН.

"Това идва от САЩ и Германия. Решенията на Германия зависят от тези на САЩ. Няма големи и малки страни, когато става дума за защита на националните интереси. Не би трябвало да позволяваме Великите сили да ни подритват. Външната ни политика се определя извън България", сподели социалистът в студиото на Владимир Сиркаров.

Гостът на Bulgaria ON AIR е категоричен, че последиците от чуждото влияние са тежки и се изразяват в милиарди загуби. 

"Южен поток" вече става "Турски поток". Вместо тръбата да минава през България, сега ще купуваме газ от Турция. Проектът "Бургас-Александруполис" също беше провален. Третият провален проект е АЕЦ "Белене". Тук става дума за загуба на милиарди левове от пропуснати ползи", настоя Румен Гечев.

Народният представител поясни, че проектът не може да се възобнови с решение за един месец.  По думите му, няма губеща атомна централа в света, а се наблюдава ренесанс на ядрената енергетика. 

"САЩ и някои от техните партньори не искат Русия да строи атомна централа в България. Искат слаба България и силна Турция", заключи Гечев, добавяйки, че БСП ще търси подкрепа от АБВ, ДПС и независимите депутати за вота на недоверие към правителството.

"Няма искри с АБВ, водят се нормални разговори. БСП е ярка опозиция и иска да опонира на правителството. Нужна ни е подкрепа, но въпросът не е за БСП, а се поставят на карта външнополитическите интереси на България", каза още гостът на телевизията.

Цялото интервю вижте във видеото: