България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Племенница на Вапцаров: Най-страшнo e развъждането на македонисти в България

Режисьорът Мая Вапцарова представи новия си филм "Епоха" в ефира на Bulgaria ON AIR

29.09.2016 | 09:50 Редактор: Тодор Петров
Племенница на Вапцаров: Най-страшнo e развъждането на македонисти в България

Преди дни македонският журналист Миленко Неделковски се похвали, че е строшил паметна плоча на стотици български войници на връх Каймакчалан. Племенницата на великия Никола Вапцаров режисьорът Мая Вапцарова гостува в "България сутрин", където коментира проблемите на Македония с България.

"Имам лични проблеми в Македония. Вапцаров беше присвояван няколко пъти. 7-метровата му статуя стои срещу тази на Самуил. Македонският въпрос отдавна е във въртележката на Балканите. Чупят ни плочите, как може такова нещо?!", сподели възмущението си Мая Вапцарова в студиото на Симеон Белев.

Тя подчерта, че най-страшният проблем е развъждането на македонисти в България. Режисьорът сподели, че наблюдава последователност, в която те напират да завладеят духовно една държава. 

"За съжаление и аз в училище съм възпитавана, че сме македонци. Имахме македонски учители. В Благоевград беше страшно. Венко Марковски правилно казва, че в Македония се създаде македонска нация на антибългарска основа", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Режисьорът говори и за новия си филм "Епоха". Лентата е посветена на прехода в България и прави равносметка за "състоянието на българския дух, българския човек и предпоставката за бъдещето на този човек"

"Различното в "Епоха" е, че се опитвам да хвана четири поколения. Всяко от тях знае някакъв стих от Вапцаров, който е останал негово верую. Все още няма модел, в който да просъществува обществото", сподели режисьорът.

Мая Вапцарова коментира и горещата тема с кандидатурата на България за генерален секретар на ООН и позициите на Ирина Бокова и Кристалина Георгиева.

"Едната е доста дръзка и бойка жена - Кристалина Георгиева, а другата е изящен дипломат и фин в отношенията си човек. Разговорът за тях тръгна в грешна посока. Това е световен въпрос. От много години няма такъв прецедент с две кандидатури. Ако бях на местото на Ирина също не бих се отказала от надпреварата", сподели мнението си Мая Вапцарова.