България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пешеходци, но без предимство: В чия полза работи становището за пешеходните пътеки?

Вдигаш ръка и оцеляваш

29.09.2016 | 08:11 Редактор: Мария Аладжова
Пешеходци, но без предимство: В чия полза работи становището за пешеходните пътеки?

Спорно тълкуване разбуни духовете, след като Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) излезе със становище, че правото на пешеходеца да пресича на пешеходна пътека не е абсолютно. 

Пешеходците възроптаха, че новото тълкуване на практика прехвърля вината за произшествията на пътеките върху тях, а шофьорите пък обвиниха пресичащите, че не се съобразяват с движението, когато пресичат.

"Твърде често, що се отнася до юридически решения, когато няма какво да се каже, с цел да се излезе от ситуация, се говорят много думи", коментира в "България сутрин" Калина Крумова.

Според нея в тълкователното решение на инспектората липсва отговор на най-важния въпрос, а именно - защо се дават условни присъди на убийците на пътя?

"Идеята е да нямаме убийства на пътя и да имаме адекватни присъди, а не да се чудим дали пешеходецът е махнал с ръка или не", продължи тя. Крумова призова за превенция и обучение на всички участници в движението.

Страната на пешеходците застъпи юристът Илия Тодоров. Според него становището за неабсолютното право на пресичащите на пешеходна пътека работи в полза на шофьорите:

"Ако един автомобил, който се движи с несъобразена скорост и пешеходецът не е съобразил правилно, че автомобилът няма да може да спре, така по тълкователен път стигаме до извода, че едва ли не пешехдецът ще е съпричинил тази катастрофа и той ще носи част от вината за това ПТП. Въпреки че той е пресякъл на пешеходна пътека и автомобилът се е движел с привишена скорост", посочи Тодоров.