България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти поискаха закриването на Агенцията по надзор на асaнсьорите

23% от асансьорите в страната са със сериозни проблеми

29.09.2016 | 08:26
Експерти поискаха закриването на Агенцията по надзор на асaнсьорите

"Проблемите, които се появяват, много зависят от отклонението на асансьора. Ако то е повече от 5-10 см., задължително трябва да се свържем с фирмата за техническа поддръжка", посочи в "България сутрин" изпълнителният директор на Фондация "Асансьорна безопасност" Емануела Фролошка.

Според нея собственици на тези съоръжения на жилищните сгради, трябва да алармират фирмите, за да покажем, че има нещо, което е притеснително. 

"Преекспонират се малко случаите с асансьорите. Качеството на поддръжката им не е ниско", категоричен е председателят на Управителния съвет на Националния браншови съюз "Надзор и поддръжка на асансьори" Калин Петров. 

Той изнесе данни, че асансьорите у нас са около 120 хиляди, а техниците са около 500.
 
"Най-важното е, когато човек отвори врата, да види дали има под под него. Чуе ли се нехарактерен шум, ползвателят трябва да алармира и предприеме мерки, докато дойде компетентно лице, за да се избегнат трагични случаи. Отговорността е споделена", настоя Петров пред Bulgaria ON AIR.

От браншовия съюз искат закон за съоръженията с повишена опасност, чисто нова наредба и оценка на съответствието.

"Искаме държавната агенция да се обособи не като агенция по надзор, а като агенция по оценка на съответствието, защото пуснат един продукт на пазара, той  вече минава само на поддръжка, когато се регламентира от тази наредба. Ако в инструкциите е записано това съоръжение да се проверява на 6 месеца, не може да се търси отговорност от техника, че не е дошъл да го провери", заключи Калин Петров.