България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бокова или Георгиева - загубихме ли битката за ООН?

Спор по темата между режисьора Евгени Михайлов и политолога Иво Инджов в студиото на Bulgaria ON AIR

29.09.2016 | 08:46 Редактор: Тодор Петров
Бокова или Георгиева - загубихме ли битката за ООН?

Вчера Министерски съвет реши да свали доверието си към досегашния кандидат на държавата за ген. секретар на ООН Ирина Бокова. На нейно място бе издигната кандидатурата на еврокомисаря Кристалина Георгиева.

Режисьорът Евгени Михайлов обяви в "България сутрин", че Ирина Бокова е кандидатура на Пламен Орешарски и на БСП. Според него представянето й е голям провал и той е очаквал много по-рано нейната смяна.

"След обявяване на решението на правителството в кулоарите на НС се проведе пресконференция на двете части на БКП - АБВ и БСП. Георги Първанов яростно се обяви срещу Кристалина Георгиева, докато Корнелия Нинова призова г-жа Бокова да не се оттегля. ДПС също подкрепи Бокова и се обяви срещу Кристалина Георгиева", каза режисьорът и добави, че г-жа Бокова трябва да отговори на въпроса чия кандидатура е. 

Политологът Иво Инджов настоя, че няма механизъм, с който правителството може да оттегли номинацията на своя кандидат. По думите му, решението на Ирина Бокова да остане в надпреварата е разумно. 

"Тя има реални шансове да спечели, в нея е инвестирано много. Доверието на правителството е свалено, но то месеци наред водеше пасивна кампания на саботаж, а накрая и показна такава", сподели позицията си политологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Инджов добави, че има кой да подкрепи Ирина Бокова, след като "българското правителството я предаде". Той посочи, че кандидатурата й ще бъде подкрепена от широки части на българското общество, Института за модерна политика, френски интелектуалци и студенти в Лондон.

"Анализите показват, че ще има руско вето, ако бъде издигната Кристалина Георгиева. Кандидатурата й е кауза пердута, голям срам и унижение. Това е скандално решение, взето под външен натиск", каза още Иво Инджов.

Евгени Михайлов е на мнение, че Ирина Бокова злепоставя ЮНЕСКО, "започвайки да играе една неприятна игра" и добави, че тя е кандидатура на БСП, а не на България.

"Михайлов е автор на унизително писмо до ЮНЕСКО и Съвета за сигурност. Преписва на Бокова неща, към които тя няма никакво отношение. Пещерният антикомунизъм е една от причините за ситуацията. Българската позиция беше много двулична и затова представянето на Бокова започна да се влошава от един момент", контрира Инджов.