България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какъв е стилът на днешните политици?

Из кулоарите все повече се вслушват в съветите на имиджмейкърите, но и често излизат извън нормите, коментираха Ива Екимова и Иванка Мавродиева

28.09.2016 | 10:49 Редактор: Мария Аладжова
Какъв е стилът на днешните политици?

Може ли само добрият публичен образ да задържи доверието на избирателите към дадени политически фигури? По темата в "България сутрин" говориха ПР експертът Ива Екимова и специалистът в реториката Иванка Мавродиева.

Екимова отбеляза, че от зората на прехода до сега българските политици са подобрили стила си на обличане. Според нея из кулоарите на властта все повече се вслушват в гласовете на съвтениците си, които се грижат за представянето им в публичното пространство.

"Имаме примери, особено сред жените политици, в които можем да посочим Екатерина Захариева като един чудесен пример за елегантно поставена личност и политик", коментира ПР експертът.

Въпреки това в изказванията на политиците не рядко се открояват и не толкова елегантни методи: "Просторечието, думите от всекидневната лексика, дори жаргон и понякога обиди. На езика на реториката като темрин това е аргументът "Ходене срещу човека". Много често обичат да обиждат, да вадят керливи ризи, включително донос и жълти новини", посочи от своя страна Иванка Мавродиева.

В крайна сметка двете дами се обединиха около мнението, че нарушаването на моралните правила и принципи винаги са пагубни за доверието на избирателите, независимо от грижливо изпипваните образи.