България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Майката на малкия Мустафа все още не е дошла да го види

Социалните работници се опасяват, че общуването ѝ с детето може да влоши емоционалното му състояние

26.09.2016 | 08:36 Редактор: Мария Аладжова
Майката на малкия Мустафа все още не е дошла да го види

Въпреки че декларира, че ще дойде да види детето си, 21-годишната Джейлян Халилова - майката на малкия Мустафа, все още не е посетила онкологичното отделение на педиатричната клиника към Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив.

Това стана ясно в "България сутрин" от директора на Дирекция "Социално подпомагане" Надя Танева.

"Тези почивни дни, които минаха, не се е обадила дори по телефона, за да се поинтересува как се чувства детето, а за идване - категорично не се е появявала", коментира Танева.

Но дори и да се появи, Джейлян най-напред ще трябва да разговаря със социалните работници, които ще определят дали общуването ѝ с Мустафа няма да влоши още повече емоционалното му състояние. За момента той е усмихнат, жизнерадостен и се радва на всички подаръци, които е получил, разказа от своя страна Гергана Начева, която ще поеме социалните грижи за детето.

По думите на социалните работници най-вероятният сценарий за бъдещето на 9-годишното момче е живот в приемно семейство. Вече има кандидати, които са изявили желание да се грижат за него, но специалистите предупреждават, че преди това да се случи е нужно усилено обучение на приемните двойки.

Темата коментира и Ева Жечева, която е бивш председател на Държавна агенция за закрила на детето: 

"Има нужда от преструктуриране на цялата система и тя да не действа на принципа спешни действия, а да действа на принципа на превантивната работа. Там трябва да бъдат насочени инвестициите и ресурсите на системата, на държавата и на подкрепата", посочи Жечева.

 


2
1 rate up comment rate down comment 0
Zahari_Kenpachi
преди 7 години
Здравейте, нали обещахте да следите случая и да повдигнете въпроса пред по-висши инстанции. Защо не ни информирате какво се случва. В момента Мустафа е напълно излолиран в болницата и никой не знае какво става там. Доколкото разбираме здравословното му състояние е добро и лечението върви добре, но имаме информация, че напоследък емоционално не се чувства добре, депресиран е, не разговаря много. Имаме съмнения, че има някакъв проблем, но за съжаление нито една от медиите вече не дава никаква информация по случая. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Zahari_Kenpachi
преди 7 години
Благодря Ви сърдечно за това интервю!Макар, че останалите медии някаси започнаха да подминават темата, аз и още много хора се интересуваме от сътбата на малкия Мустафа и действията на институциите по този казус. Наистина би било прекалено безотговорно директно да го откъснат от семейството му преди да са направили всичко по силите си да го запазят цяло!Моля Ви, информирайте ни ежедневно относно случващото се, не изоставяйте и Вие този малък герой сам в тежката си борба! Сигнализирай за неуместен коментар