България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

До три месеца и в България могат да се появят весели пешеходни пътеки

Проектът Funnycross е изпълнен в Мадрид през 2015 г., но сега социалната мрежа му е даде гласност, коментира Христо Гелов

23.09.2016 | 10:06 Редактор: Ирина Георгиева
До три месеца и в България могат да се появят весели пешеходни пътеки

До два-три месеца и в България могат да се появят пешеходни пътеки, които да приличат на произведения на изкуството. Това съобщи българският художник Христо Гелов в България сутрин.

Именно Гелов стои зад серия необикновени цветни пешеходни пътеки по улиците на испанския град Торелодонес, провинция на Мадрид.

"Идеята се роди през 2013 г., когато започнах да обмислям интервенции в публичното пространство, тъй като много ме интересува. От един проект започна да се избистря. Направих проучвания и с деца на 5-годишна възраст от училища как биха възприели тази инициатива. Дали биха приели тази идея, как реагират - за да знам какъв ефект щеше да има", разказа Гелов.

Той е искал цветовете в проекта му Funnycross ("Забавно пресичане") да са силни, свежи, за да може да са един акцент в градското пространство, а после като изненада за минувачите. Фигурите са прости и геометрични - не искам хората да се разсейват, защото това е едно място за пресичане, където има конфликт на интереси между пешеходци и шофьори, обясни Гелов.

Първоначално проектът ми Funnycross беше много радушно приет, а след това се появяваха някакви съмнения, разказа художникът и добави, че въпреки всичко е бил осъществен. Според него това е един проект, който може да се изпълни във всяка една държава, включително и в България.

Проектът Funnycross е изпълнен в Мадрид през 2015 г., но сега социалната мрежа му е даде гласност, посочи Гелов. 

"Този проект съм го предлагал в София. Имал съм среща с г-жа Фандъкова през 2013 г. Каза, че ще ги направим, но после напуснах България и връзката се прекъсна някъде, така че остана на stand by", коментира той.

Художникът е предложил идеята си и в Търново, където е направил първата си самостоятелна изложба през май 2015 г.

"Исках една пешеходна пътека да бъде освежена и да стане по-весела на главната улица. Тогава не се случи, защото пак казвам - идеята е много хубава, но когато трябва да се реализира, всички институции трябва да са убедени и да се стигне до общо съгласие", заяви той.