България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Александър Миланов: В случая с 9-годишния Мустафа има пропуски

45% от българските деца живеят в бедност, коментира още той в България сутрин

22.09.2016 | 10:22 Редактор: Ирина Георгиева
Александър Миланов: В случая с 9-годишния Мустафа има пропуски

В случая с 9-годишния Мустафа има пропуски. Това заяви Александър Миланов от Националната асоциация за приемна грижа в България сутрин.

По думите му тези пропуски са свързани най-вече с това, "че имаме отговорна болничната институция за това, че трябва да информира за дете в риск - отдел "Закрила на детето". Също така има и един леко неадекватен отдел "Закрила на детето" на територията на района в Пловдив, който също не е предприел адекватни мерки въпреки всички възможностите, които има."

"Имах телефон разговор с отдел "Закрила на детето" в Пловдив и то с началника на отдела, която преди да се развие тази ситуация по начина, по който се разви, тоест с извеждането на останалите деца от родното семейство, заяви всъщност, че детето нямало нужда от абсолютно нищо, нямало нужда от придружител. Било голямо, можело да се справя само и имало нужда единствено и само от дрехи", разказа Миланов.

Според него неадекватната реакция на чиновниците също е тревожна и плашеща. Има една много голяма дистанция между хората, които вземат решение на високо политическо ниво, посочи Миланов. По думите му заместник-министър Сачева има много правилно и дълго чакано разбиране за това какво трябва да се случи в социалната сфера и в частност в сферата за закрила на детето.

"Няколко пъти сме говорили с нея. Обсъждахме това, че социалните работници са въоръжени с много власт и единственото нещо, което трябва да направят е да вземат решение и да носят отговорност за тях - нещо, което като че ли не се случва", коментира още Миланов.

Имаме добро законодателство за закрила на детето и методика за работа, смята той. Според него стигаме до такива тревожни случаи по две причини.

"Първата причина е, че някак си си затваряме очите за децата в бедност. Замислете се колко много деца живеят в бедност и в риск - 45% от българските деца живеят в бедност. Границата между бедността и риска е много тънка. Това е първата причина. Втората причина е, че някак си като общество продължаваме да възприемаме детето като собственост на родителите си и оттам идват грешните ни разбирания как да помагаме на едно дете", посочи той.