България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Масовият бой на бежанци в Харманли не е феномен за България

Трябва да се затегне контролът, смятат Марияна Стоянова и Мохд Абуаси

31.08.2016 | 08:31 Редактор: Ирина Георгиева
Масовият бой на бежанци в Харманли не е феномен за България

"В Харманли е най-големият център за настаняване на бежанци и е естествено някак си да има вътрешни конфликти, когато броят на хората се увеличава, а той за последните седмици от 250-300 души е нараснал на 1500 души. Преобладават самите мъже. Това е доста обективен факт. Да не говорим за възможността да внасят алкохол, което допълнително усложнява ситуацията, след работното време на служителите в центъра". 

Това коментира директорът на Бежанско-мигрантската служба към БЧК Марияна Стоянова в България сутрин, по повод масовия бой в бежанския лагер.

По думите й това сбиване не е феномен за България, но за първи път толкова много хора участват в сбиването.

"Колегите коментират, че когато различни етноси, особено, когато голям брой сами мъже са настанени в един център, много често елементарни поводи предизвикват конфликти, които се разрастват. От елементарния повод тръгва един голям конфликт и това застрашава сигурността на хората, настанени в самия център, така може да излезе и извън него", обясни Стоянова.

Според директора на Центъра за близкоизточни изследвания Мохд Абуаси едва ли може да се говори за междуетнически конфликт. Това, което го е впечатлило е, че 800 души са се включили в това сбиване. Според него това не е нормално и показва какви проблеми предстоят за нас.

"По-голямата част от тези хора ще излязат, ако получат статус и те ще бъдат по улиците на София. С такъв манталитет, с тази култура, която носят мисля, че за нас това ще е проблем и ще трябва да се реши още сега", посочи Абуаси.

Със сигурност има такива елементи като "провокатори, бандити и бивши терористи - както искате ги наречете", добави той.

Профилът е на хора с много ниско образование, които не са имали шанса в страните на произход да имат по-добро образование, обясни Стоянова. По думите й вторият момент, който е абсолютно определящ - "това са едни изключително травмирани хора и разочаровани от невъзможността да продължат".

Според експертите контролът трябва да се засили на влизане и на излизане от приемателните центрове и много стриктно да се спазва вечерният час.

 


1
0 rate up comment rate down comment 2
Elena_Rashkova
преди 7 години
Това правителство и тази държава, не разбра ли, че ние мигранти не искаме. Нито в затворени, нито в отворени центрове. Тъй като Турция не ги иска обратно, а Сърбия не ги пропуска вече, те остават тук. Единствения начин е, да не се допускат на територията на България. Което означава, да приложим методите на унгарците - засилена охрана на границата, експресно дострояване на оградата и започване на втора. И то веднага, без бавене. Всеки ден забавяне ни доближава все повече и повече до загубата на свободата ни, до загуба на правата ни. Всеки ден забава ни доближава все повече до атентати, до грабежи, до изнасилвания, до гражданска война. Надхвърлянето на критична бройка мигранти на единица територия, води до невъзможност да бъдат контролирани и застрашава сигурността на обикновените граждани. Защо хората, които ни управляват искат и допускат това да ни се случи, аз просто не разбирам. Защо? Сигнализирай за неуместен коментар