България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Маша Гаврилова: Всички цигари на пазара са с еднакво съдържание, не се подвеждайте от надписите!

Вие сте като доктор Менгеле, контрира икономистът Красен Станчев

31.08.2016 | 08:57 Редактор: Мария Аладжова
Д-р Маша Гаврилова: Всички цигари на пазара са с еднакво съдържание, не се подвеждайте от надписите!

Трябва ли да има предупредителни картинки на цигарените опаковки и каква е тяхната цел? Темата дискутираха икономистът Красен Станчев и д-р Маша Гаврилова от Сдружение "Без тютюнев дим".

"С подобни инициативи, със забрана на реклама, с изисквания да се пишат разни страшни неща по кутиите, се нарушават много основни права, както на бизнеса, така и на хората", възмути се Станчев, който смята, че нововъведената мярка трябва да отпадне.

В подкрепа на думите си той посочи, че за сметка на изображенията, новите опаковки вече не съдържали информация относно катрановите и никотиновите стойности на различните видове цигари.

Д-р Маша Гаврилова обаче не се съгласи с тази теза: "В самата директива пише, че не трябва да ги има и тези надписи да бъдат заменени с надписи, че цигарите съдържат 70 различни вещества, които причиняват рак", поясни тя.

По думите ѝ всички цигари са с еднакво съдържание на вредни вещества, независимо от това дали са по-леки или по-тежки. 

Затова се налагала и смяната на надписите на опаковките - за да не бъдат подвеждани потребителите коя марка цигари да си купят според изписаните катранови и никотинови стойности.

Станчев не оцени положително аргумента на д-р Гаврилова и възкликна: "Вие сте като доктор Менгеле!".

Целият разговор - във видеото!