България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Спомен за маестро Никола Гюзелев

Анна-Мария и Адриана Гюзелеви пред Bulgaria ON AIR

30.08.2016 | 10:23 Редактор: Луиза Божинова
Спомен за маестро Никола Гюзелев

Никола Гюзелев правеше образи. Той създаваше образа. Във всяко едно изпълнение на дадена роля, той допринася с нещо, един нов щрих. Не е само пеенето, а изграждането на образа. Той самият е казвал, че до голяма степен му помага това, че е художник и то портретист.

Това коментира в предаването "България сутрин" актрисата и журналист Анна Мария Гюзелева, съпруга на покойния голям оперен певец Никола Гюзелев, който преди няколко дни трябваше да навърши 80 години.

"Винаги му беше приятно да пее. Просто запява в един момент, както си говорим с приятели или само ние, като илюстрация на нещата, които казва. То му беше в кръвта", сподели Гюзелева.

"Вече се писа за тези неща, че на 11 години е играл на сцената в една пиеса "Малкият цигулар", но рисуването го почва много отдавна и също и самото пеене, така че много рано, говорим за двадесет и няколко години, той е направил големи образи като Борис и Филип", допълни тя.

"Знам какво е бил и какво е баща ми, но той е и човекът Никола, не само Никола Гюзелев - артистът", заяви пред Bulgaria ON AIR Адриана Гюзелева, дъщеря на прочутия бас.

Тя сподели, че никога няма да забрави връзката, която е имала с баща си и "малките неща, които забравяме често".

"Артистът, за съжаление, вече няма значение през последните години. Всички се съревновават, гледат други аспекти на бизнеса опера, но едно време всеки си ценеше това, което е, и всеки изпъкваше по определен начин", посочи Адриана.

В ефир беше показана и книгата на Анна-Мария Гюзелева - "Никола Гюзелев. Рицарят на операта".

В нея са събрани снимки от най-значимите роли на на големия оперен бас, картини, както и някои знакови текстове за него от различни автори от различни страни.

"Концертът и честването в Българската академия на науките, където Гюзелев беше Доктор хонорис кауза, ще бъде връчена и новата награда, която ще учредим след няколко дни - "Никола Гюзелев за оперни певци и художници", каза още Анна-Мария Гюзелева.

Цялото интервю вижте във видеото: