България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Муай тай шампиони: Не се бием на улицата, стига ни рингът

Стоян Копривленски и Станислав Вълчев за бойния спорт в студиото на Bulgaria ON AIR

29.08.2016 | 09:50 Редактор: Тодор Петров
Муай тай шампиони: Не се бием на улицата, стига ни рингът

Муай тай боецът Стоян Копривленски завоюва четвърта европейска титла от първенството в Букурещ. Състезателят гостува в "България сутрин" заедно с друг наш шампион в бойния спорт Станислав Вълчев. Двете момчета от бургаския Спортен клуб "Самурай" разказаха повече за успехите си в спорта, който набира все по-голяма популярност у нас.

"Трудно беше, но не и неочаквано. Цяло лято се готвих за тази титла. Не вярвам толкова в таланта, колкото в здравата работа и тренировките. Занимавах се 5 години с футбол, бях много слабичък и исках да се науча да се защитавам. Хареса ми този спорт и придобих увереност. На последните четири европейски първенства сме номер №1", сподели Копривленски.

Той определи като погрешно разбирането, че днешните бойци се бият и на улицата. 

"Концентрирани сме върху тренировките и имаме достатъчно бой на ринга, за да се занимаваме с това и на улицата", категоричен е шампионът ни.

Стоян Копривленски призна, че за неговата майка е било много трудно да приеме участието му в такива боеве, но с времето е свикнала и вече го подкрепя.

Станислав Вълчев се е запалил по муай тай, заради атрактивността на този спорт. Боецът обясни, че муай тай се различава от кикбокса с разрешеното използване на клинчове и лакти. 

"Кикбоксът е по-щадящ спорт, докато муай тай е тежък стил. Исках да тренирам боен спорт, гледах клипчета в интернет и реших да се пробвам", сподели Станислав Вълчев. 

Той добави, че наскоро е завоювал трета европейска титла и е решен да постигне още по-големи успехи. 

И двамата са получавали контузии, които са неизбежни в този спорт. Възстановяването отнема седмица при натъртвания и до два месеца при счупено ребро, разбираме от момчетата. На Копривленски и Вълчев им предстои световно първенство в Тайланд през март, за което двамата се готвят усилено. 

Цялото интервю вижте във видеото: