България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Буркини модата – въпрос на избор или провокация?

Дискусия между Карлос Контрера и Александра Попова пред Bulgaria ON AIR

26.08.2016 | 09:08 Редактор: Луиза Божинова
Буркини модата – въпрос на избор или провокация?

Буркините са израз на политическата форма на исляма и те представляват ясен израз на потисничеството над жената. Не мисля, че покриването на лицето и принуждаването на европейските държави да приемат ислямските постулати е нормално. Случаят с буркините показа, че на французите им писна.

Така Карлос Контрера, общински съветник от ВМРО, коментира в предаването "България сутрин" случая от преди няколко дни, при който френски полицаи накараха мюсюлманка да съблече буркините си на плаж в южния френски град Ница.

"В продължение на три десетилетия французите виждат как държавата им се разгражда от едни хора със съвсем различна религия и цивилизационен код. Който иска да носи чаршафи по себе си - в Близкия изток", отсече Контрера.

"Буркини представлява бански, съобразени с религиозната принадлежност на хората, които го носят. Не става въпрос за модно течение. Много хора смятат, че носенето на бурка и покриването е символ на потисничеството на жената в ислямския свят, но аз смятам, че това е въпрос на избор. Това показва нивото на религиозност", настоя на свой ред Александра Попова от Съвета на жените бежанки.

Според Контрера обаче в Корана и исляма няма свободен избор: "Ислямът е съвсем друга доктрина с други виждания за мястото на човека в света".

По отношение на самата дизайнерка на буркини, която през 2004 година пише, че създава облеклото, за да даде свобода на жените мюсюлманки, Контрера е категоричен, че тя "има интерес да ги говори тези неща, за да продава".

"Ако трябва да чакаш някой да създаде артикул, за да идеш на плаж, за каква свобода говорим?", попита риторично той.

"Дизайнерката е дала на буркините свобода да бъдат равнопоставени и на други жени от друга религия", опонира му Попова.

"Не става въпрос за отношенията между мъжа и жената, а за сблъсък на цивилизации", настоя Контрера, който смята, че това е провокация. Попова пък твърди, че това е доста крайно изказване.

Репортерът на Bulgaria ON AIR Милена Енчева се включи с районния мюфтия на София.

"С последните си закони и наредби Франция започна все повече да прилича на режима и управлението на талибаните преди време в Афганистан. Те искаха със закон да накарат всички жени да бъдат покрити. А сега Франция иска със закон да свали облеклото на жената мюсюлманка и тя да бъде открита", заяви Мустафа Избищали.

"Според исляма жената мюсюлманка трябва да бъде покрита с изключение на лицето и ръцете до китките. Това не е символ, политика или прищявка, а заповед от създателя на хората", настоя той.

По думите му забраната за носене на буркини е поредният ислямофобски закон, насочен срещу мюсюлманите.

Избищали смята, че мярката е крайна и недопустима, защото "отнема правото на избор на всяка жена".

"Това, което районният мюфтия казва за тълкуванието, че изцяло трябва да се забулват жените за първи път го чувам от районен мюфтия в България", каза Контрера в студиото.

"Това показва, че този човек е близко до едни идейни течения в исляма, които на практика се реализираха в териториите на "Ислямска държава." След това интервю бих се зарадвал, ако ДАНС се заеме с този човек и започне да изследва неговите убеждения и дейност, защото това, което каза е страшно", заключи общинарят от ВМРО

Цялото интервю вижте във видеото: