България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Борисов може да бъде мост между ЕС и Турция, Ердоган е непредвидим

Коментар по темата на жyрналиста Мажд Алгафари и политолога Петър Чолаков в ефира на Bulgaria ON AIR

26.08.2016 | 09:06 Редактор: Тодор Петров
Борисов може да бъде мост между ЕС и Турция, Ердоган е непредвидим

Бойко Борисов може да играе ролята на мост между Европейския съюз и Турция. Видя се, че разговорите между турските власти и Ангела Меркел засичат. Борисов води добър тон с Турция, докато другите страни искат да се наложат над нея. Начинът му на дипломация с Ердоган е много по-приемлив от този между Меркел и турския президент. 

Това мнение сподели журналистът и преводач от арабски език Мажд Алгафари в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR

Политологът Петър Чолаков се съгласи с неговото мнение и подчерта, че по-притеснителна е ситуацията в Турция, а не е толкова отлагането на срещата между Борисов и Меркел. Той добави, че се води много груба дипломация и Ердоган използва мигрантската вълна, за да спечели отстъпки от ЕС. 

"Съвсем естествено е българският премиер да е в Турция. Не трябва да плашим Ердоган, а да защитаваме нашите интереси. А те са да имаме предвидим сценарий. България няма никакъв интерес да влиза в конфликт с Турция. Ердоган е уплашен и много непредвидим в момента", коментира политологът.

Той настоя, че българските власти трябва да са много внимателни, защото у нас има голямо турско малцинство. 

"Българските турци няма как да не гледат към Турция. Срещата на Ердоган с Лютви Местан е много ясен сигнал за това, кои са най-добрите приятели от България на режима в Анкара", добави гостът на Bulgaria ON AIR.

Мажд Алгафари определи опита за преврат в Турция за успешен, но само за президента Ердоган. Според него сме станали свидетели на инсцениран, но успешен преврат. Журналистът смята, че метежът е много добър за Турция, защото "вече ще се знае кой диктува нещата".

Гостите в студиото коментираха и експулсирането на турския бизнесмен Абдуллах Бююк от България по настояване на турските власти.

"А какво щеше да се случи, ако Ердоган беше пуснал бежанците към нас? Обществото щеше да скочи, че не сме предали Бююк. Ние сме първата страна, която граничи с Турция и имаме най-голям интерес това да не се случи", настоя Алгафари.

Според Петър Чолаков случилото се с Бююк се използва, за да се атакува правителството в контекста на предстоящите президентски избори у нас.