България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Министър Танева: Немарливостта предизвиква пожари

Има рекорден добив на пшеница, хлябът едва ли ще поевтинее, каза министърът на земеделието пред Bulgaria ON AIR

25.08.2016 | 09:07 Редактор: Тодор Петров
Министър Танева: Немарливостта предизвиква пожари

Пожароопасният сезон продължава, всички служители са в повишена готовност. Пожарите тази година са около 315 , а засегнатите територии са 25 хил. декара, от които близо 2600 са напълно унищожени. 97% от пожарите са вследствие на човешка намеса.

Това стана ясно от думите на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, която гостува в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че срещу природата трудно може да се намери превенция или действие, но пожарите в Хасковско са последните възникнали и към момента обстановката е спокойна.

Влияние в последните месеци оказват климатът и горещината, но това не е най-пиковата година по отношение на пожарите. Министър Танева обяви, че 97% от пожарите са вследствие на човешка намеса, но не повече от 5% от тях са умишлени. 

"Става дума за немарливост и неспазване на основни принципи. Независимо, че няма умисъл, има санкции в момента и земеделец, който предизвиква пожар, не може да ползва субсидии. Средно по 15 бенефициента са лишени от подпомагане, защото почиствайки териториите си, са предизвикали пожари", обясни Десислава Танева в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

По думите й системите за ранно оповестяване и тел.112 спомагат за ограничаване на щетите от пожари. Въпреки това министър Танева настоява за по-голяма отговорност от всеки човек за опазване на гората. Тя призна, че един от последните случаи на унищожени хиляди декари гора, е предизвикан от варене на буркани.

Тази година България отчита рекорден добив на пшеница, което бе потвърдено и от министър Танева. Общият добив е 5,3 млн. тона, а в 5 области има над 550 кг добив от декар, което е изключителен рекорд за статистиката. Въпреки рекордните резултати министърът на земеделието не се ангажира с прогноза, че хлябът ще поевтинее.

"Хлябът вече е много видове, което води до многообразие в неговата цена. Тя не зависи от добива на пшеница. Положителната новина е, че имаме конкурентноспособно производство. Не мога да кажа, че хлябът ще поевтинее", коментира Десислава Танева.

Стана ясно още, че днес се открива втори павилион за български храни в Шанхай.

"Интересът към България е провокиран от възможностите й в земеделието. Предстои износ и на млечни продукти в Китай", обясни министърът на земеделието.