България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Превръща ли се България в миграционен буфер за ЕС?

Страната ни трябва да отстоява своя интерес, каза в България сутрин експертът по сигурност Йордан Божилов

24.08.2016 | 09:24
Превръща ли се България в миграционен буфер за ЕС?

"Срещата за сигурността на Европа, която ще се проведе в края на тази седмица с ръководители на различни държави, не е самостоятелна. Тя е част от серията срещи, която започна вчера с  разговорите между германския канцлер и ръководителите на Франция и Италия. Идеята на тези срещи е да се види накъде върви Европа, какви ще бъдат влиянията на Brexit-a и какво предстои", посочи в България сутрин експертът по сигурност Йордан Божилов. 

Относно концепцията за германската гражданска защита, гостът сподели, че липсва информация освен тази, която е излязла в тяхно издание. 

"Светът е изправен много рискови заплахи и трябва да вземем мерки за защита на населението. Тази концепция се пише 4 години и е базирана на някакъв опит и анализ. Свидетели сме всеки ден на различни събития, които застрашават живота и здравето на населението", смята експертът. 

По думите му важният въпрос е каква е ролята на държавата, за да подпомогне и минимизира на щетите. 

"В този документ ясно е посочено, че се размива границата между външната и вътрешната сигурност", категоричен бе Божилов. 

Според представителя на европейските политики Ивайло Яйджиев, въпреки че премиерът  Бойко Борисов ще присъства на берлинската среща и ще защитава позицията на страната ни за мигрантската политика, не бива да се забравя ролята на Турция и евросделката с нея. 

"Струва ми се, че опитите да се играе на двустранни начала с Турция, а не като част от ЕС с Турция, са доста притеснителни, защото дори и да се постигне сделка, ще бъде трудно да се разбере по какъв начин Турция би могла да третира България при една бъдеща криза", посочи Яйджиев. 

По думите му Борисов е човек, който просто пренася посланията от Анкара към Брюксел. 

"След опита за преврат има доста силна реторика срещи ЕС. Турските лидери са разочаровани от реакциите им", смята представителят на европейските политики. 

Божилов посочи, че миграционната криза е един от най-сериозните реални рискове за България 

"Трябва много ясно да имаме позицията как решаваме този въпрос. Дали го решаваме на двустранно ниво или регионално. Основните акценти на тези срещи с европейските лидери е именно изработването на тази политика. България трябва да намери мястото в нея и да отстоява своя интерес", каза още той. 

От своя страна Яйджиев смята, че Турция държи абсолютен контрол над миграционните потоци. 

"Трябва да се действа в рамките на ЕС, търсим обща политика. Много по-добре е да имаме обща гранична агенция, която да може да се справи в предстоящи миграционни вълни", настоя още той. 

Йордан Божилов пък заяви, че системата на международните отношения е изградена така, че държавите действат спрямо собствените си интереси, в рамките на правовите норми. 

"Всяка държава преследва своите интереси. Въпросът е какъв е българският интерес и как го решава. Страната ни е една от най-уязвимите граници и би трябвало да засилим нашата позиция за изграждане на общи политики, най-вече по отношение на сигурността. Най-сериозният риск е България да остане изолирана", категоричен бе експертът. 

Яйджиев обаче смята, че въпреки думите, че България и Гърция могат да станат буфер на ЕС, не трябва да се подценява рискът да станем буфер на други страни.