България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Глас от БСП: ГЕРБ разчита на магиите на Борисов, но те свършват

Не е имало гаранции за коалиция с АБВ, различията са непреодолими, каза пред Bulgaria ON AIR Валери Жаблянов

24.08.2016 | 08:35 Редактор: Тодор Петров
Глас от БСП: ГЕРБ разчита на магиите на Борисов, но те свършват

ГЕРБ нямат кандидат за президент и дори не знаят кой да е. Разчитат на магьосничеството на премиера, но на него му свършват магиите. От ръководството на ГЕРБ има приказки, които отлагат във времето отговора на въпроса, защо партията няма кадри.

Това коментира в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR членът на Изпълнителното бюро на БСП Валери Жаблянов.

Той е категоричен, че "хората не желаят повече да виждат ГЕРБ във всичките му форми на власт", а чрез Росен Плевнелиев партията е доказала, че не може да издигне президент. 

"Най-провалилият се президент е от ГЕРБ. Президент, който го държат за ухото на пресконференция, е голямо унижение за България", настоя Валери Жаблянов. 

Гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев заяви, че никога не е имало гаранции за коалиция с АБВ, след като вчера стана ясно, че социалистите отказват да продължат разговорите с партията на Георги Първанов.

"За съжаление имаше някои непреодолими различия. БСП започна с голям компромис, за да се стигне изобщо до разговори. От АБВ подкрепяха правителството на Борисов година и половина, гласуваха за заема от 16 млрд. лева. БСП преглътна тези неща в името на по-широка подкрепа за нашия кандидат", обясни ситуацията Жаблянов.

Той увери, че изборите не могат да бъдат изтъргувани и продадени от БСП. По думите му, партията е единствената опозиция в момента - "парламентарна и доказана". 

Валери Жаблянов добави, че кандидатът за президент на БСП не е партиен кадър и няма как да има съмнения в това. "При избора на ген. Румен Радев сме заложили на човек от висшето държавно ръководство. Не би следвало да има съмнение в неговата патриотичност и отговорност към конституцията. Има представа как се изгражда стратегията на военните сили", каза още гостът на телевизията. 

На въпрос дали ген. Радев не е достатъчно разпознаваем, социалистът отговори иронично, че не всички имат шанса на премиера Борисов да стоят постоянно пред камерите

Жаблянов отказа да коментира бъдеща смяна на председателя на БСП при евентуален провал на изборите и подчерта, че от партията са направили всичко необходимо за пълна мобилизация и спечелване на вота.