България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Използването на деца за терористични цели - не е нов феномен!

Това ще продължава, докато тероризмът е средство за постигане на стратегически цели, заявиха Боян Чуков и Мохамед Ибрахим

23.08.2016 | 09:52 Редактор: Ирина Георгиева
Използването на деца за терористични цели - не е нов феномен!

Използването на деца за терористични цели не е нов феномен и за съжаление "Ислямска държава" превръща тази практика в един промишлен подход. Това коментира експертът по борба с тероризма Боян Чуков в България сутрин.

"На територията на "Ислямска държава" има около 300 000 бременни жени, а някои стратези правят изчисления, че след еди колко си години, всички тези деца ще бъдат с промити мозъци и ще могат да бъдат използвани в терористични актове. Би трябвало винаги да ни е ясно, че тероризмът е метод за водене на война и нищо повече", посочи Чуков.

Прогнозата на експерта е, че това няма приключи, защото е свързано с реализирането на някакви цели, а например децата по-лесно преминават през контролните пунктове. Те не разбират смисъла, на това, което извършват и са по-лесно манипулируеми. Ядат по-малко, не изисква същото заплащане, обясни Чуков.

Според председателя на Асоциацията на сирийците в България Мохамед Ибрахим, това ще продължава, докато тероризмът е средство за постигане на стратегически цели.

"Тези терористи се предвижват от цял свят към Сирия и Ирак. Вярно ли е, че никой не ги вижда? Вярно ли е, че тайните служби не ги наблюдават? Стратегическото немско издание Вирил издаде един доклад, според който 360 000 терориста са влезли в Сирия от април 2011 г. до края на 2015 г.", коментира още Ибрахим.

Тези терористи са обучени, пренасочени от цял свят към този регион, за да постигат стратегически цели, смята Ибрахим. Той подчерта, че "Ислямска държава" не е нещо повече от една терористична организация, наречена ДАИШ. 

"Ние продължаваме да ги наричаме държава, това е целта на новия Близък Изток, който искат САЩ да го постигнат - една голяма кюрдска държава, превзета от 4 държави - Сирия, Иран, Ирак и Турция. Това е еврейска, чиста държава, която се казва Израел като го изгонят палестинците. Това е така наречената "Ислямска държава" между тези две буферни зони и остават след това едни малцинства по техните принципи на американците, които се нуждаят от закрила. Ще има още 100 години напред влияние на САЩ в този регион", прогнозира Ибрахим.

Това не е гражданска война, а световна, локализирана в Сирия, смята Ибрахим и добави, че ако е била гражданска война е щяла да спре много отдавна.

За Турция, за Сирия опасност номер едно е създаването на кюрдска държава, подкрепяна от САЩ, посочи и Чуков. По думите му поведението на факторите в района се променят, защото има много играчи. "В Сирия виждаме едно място, където глобалните вектори на основните геополитически и регионални фактори се сумират и постоянно се променят резултатната, тъй като се променя потенциалът на играчите", обясни той.

Според него от изключително значение е дали Ердоган ще се задържи на власт, тъй като е очевидно, че американците ще продължат да правят опитите си. "Дали ще се задържи, зависи до каква степен Ердоган, освен прагматичните стъпки във външната политика, ще преосмисли част и от своята стратегия, особено неоосманизма, защото това касае и нас и българските национални интереси", подчерта експертът.