България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Жители на "Подуяне" протестират срещу строеж - имало детска площадка

Стоежът е законен и там никога не е имало такава площадка, твърдят от Общината и главният архитект на проекта

22.08.2016 | 08:43 Редактор: Ирина Георгиева
Жители на

Жителите на квартал "Подуяне" излязоха на протест. Недоволството им е насрочено срещу строеж на кръстовището между улиците "Буная" и "Русалка".

Строежът е законен, коментираха от Общината и главният архитект пред репортера на Bulgaria ON AIR Милена Енчева.

"Тук се извършва строителство и e абсолютно законно. Собственици са продали на собственици, държавата е отредила правата за строеж и аз съм длъжен да защитавам законите и правността, в момента, в което е", твърди кметът на район "Оборище" Васил Цолов.

Цолов обясни, че преди време на този терен е имало къщи, след това трафопост, а после - ресторант с градинка. През 2010 г. мястото е продадено и има инвестиционен план за строеж, добави той.

Според жителите на квартал "Подуяне" истината е друга - там е имало детска площадка.

"Ние се обръщаме към г-жа Фандъкова, тъй като години нормалният административен ред не позволи да защитим този обществен обект и виждате от зелена зона, сега има изклани дървета през последната седмица без да има оценка. Имали сме многобройни писма до строителен надзор, до всички институции - или не отговарят, или заобикалят, или отговарят формално. Същият този обект през периода 2007 - 2013 е трябвало да се изпълни програма с европари за рехабилитация на детска площадка и зона за обществен отдих в междублоковото пространство. В същия този момент този парцел се е продал", посочи Димитър, част от инициативният комитет, който се е събрал със защита на този парцел.

Недоволният добави, че това е било детска площадка с трафопост

Протестиращите дадоха двудневен срок да се извърши проверка "и да се спре това строителство". В противен случай ще сезират международни организации, добавиха те.

На това място е нямало детска площадка, посочи главният архитект Пламен Мирянов.

"Бяхме уведомени, че граждани на квартала искат да направят митинг за да се спре строителството върху тяхната детска площадка и терена за озеленяване. Ние първо мислихме, че не става дума за нашата детска площадка, защото през последните години тук е нямало такава. Аз не съм виждал такова нещо. А, зелена площ? Това беше ресторант, с биричките, щайгите ...", поясни Мирянов.

По думите му изискванията са спазени и там ще бъде издигната 8-етажна сграда, която няма да има остри ъгли - "всички са заоблени, за да не създава отрицателна енергия". Името й ще бъде Андромеда и ще бъде със същата височина като останали сгради около нея.

Междувременна майка с 5-годишно дете също се обяви против строежа. 

"Според съседите ни тук е имало детска площадка до 2008 г  и искам 5-годишният ми син да играе тук, а не да ходим до по-далечно място", обясни тя.