България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво е Идейник?

Онлайн състезание за социалнo предприемачество за българи с опит в чужбина, уточни в България сутрин проектният ръководител Симона Дакова

22.08.2016 | 09:54
Какво е Идейник?

"Идейник е онлайн състезание за социалнo предприемачество за българи с опит в чужбина. Създадохме го точно с идеята да дадем шанс на българите, които са зад граница, но милеят за родината, да направят нещо макар и от разстояние. Това стана чрез Идейник, където хората могат да споделят своя опит и знания", обясни в България сутрин проектният ръководител Симона Дакова. 

Менторът на програмата Елица Ефремова посочи, че всички, включили се хора, образуват "стартиращи компании", които реализират идеи за решаване на различни проблеми. 

"Имаме екипи, които са реализирали своите идеи и вече са с функциониращ бизнес", каза още Ефремова. 

Дакова посочи, че група хора са създали вече кампания, с която искат да насърчават благотворителността и правенето на добри дела сред учениците.

"В момента се развива идея за създаване на център за социализация на хора в неравностойно положение чрез танци. Да интегрират например слепи хора обратно в обществото чрез танците, тъй като те са универсален език", уточни ръководителят на проекта. 

От разговора стана ясно, че Идейник иска да развие социални компании, като регистрираните кандидатури са 137 от 15 различни страни. 

Менторът на състезанието каза, че има надежда тези хора да се върнат в страна ни и да развиват бизнеса си тук.

"Екипите, които се сформираха в различни държави, въпреки че все още не са в България, след 1 или 2 години имат намерение да се завърнат и да продължат проектите, с които са участвали в рамките на Идейник, за да могат разраснат бизнеса си тук и в цял свят. В Идейник има много организации, които работят за насърчаване на предприемачеството и връщане на младите хора. Мисля, че има позитивен трент за това", заяви Елица Ефремова. 

Тя добави още, че най-ценното в Идейник е да допринасяш за обществото. 
От своя страна Дакова каза, че за нея проектът е кауза, която има приемственост .