България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Модерна велоалея в София предизвика спорове

Ще свързва НДК и Южния парк, но велосипедистите имат забележки

17.08.2016 | 09:52 Редактор: Тодор Петров
Модерна велоалея в София предизвика спорове

Нова велоалея ще свързва НДК и Южния парк в столицата. Вече са поставени маркировките, но велоалетята още не е напълно довършена. Тя е проектирана в пътното платно и е с ширина 1,50 метра, като е обезопасена за велосипедистите, за да се придвижват спокойно те.

Инженер Васил Начевски от Столична община обясни пред Bulgaria ON AIR, че велоалеята се отличава с по-голяма ширина и обезопасяване.

"Има малък проблем в пресичането на бул. "Пенчо Славейков", но екип разглежда случая и ще намерим решение. На светофара има отделна секция за велосипедисти.  Съобразяваме се с инфраструктурата", коментира той.

Радостина Петрова от сдружение "Велоеволюция" разкритикува отчасти изграждането на велоалеята, като посочи, че в момента част от нея свършва в насрещното движение. По думите й от Столична община вероятно предполагат, че велосипедистите трябва да влизат в подлеза, за да пресекат кръстовището на бул. "Пенчо Славейов" и бул. "Витоша". 

"Разпределението на пространството поражда напрежение. От тротоара на мостовото съоръжение е отделено място за паркиране. Притеснителни са и антипаркинг колчетата, които са на ръба на велоалеята. Кръстовищата остават основната конфликтна точка", каза пред камерата на Bulgaria ON AIR Радостина Петрова.

Инж. Начевски контрира, че проектантите вземат предвид всички габарити на пътя и винаги търсят най-добрите решения. "Съобразяваме се със забележките на неправителстваните организации", добави той.

От думите му стана ясно още, че общата веломрежа в София е около 54 км, а до края на годината предстои да бъдат изградени още няколко велоалеи. Наблюдава се тенденция на увеличаване на велосипедистите в София.