България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Екоминистърът: Няма риск от наводнения и спиране на европари!

Здравето на хората в Николаево е извън опасност, увери Ивелина Василева пред Bulgaria ON AIR

17.08.2016 | 09:02 Редактор: Тодор Петров
Екоминистърът: Няма риск от наводнения и спиране на европари!

Няма риск от спиране на европари, коментират се предварителни условности. Установихме, че има забавяне на проекта, когато поехме отговорност за министерството. Проведохме поредица от срещи за ускоряване на този проект. Това не означа, че има риск за програмата. 

Това заяви в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в отговор на предупреждение от Сметната палата за възможно спиране на европейски пари по Оперативната програма "Околна среда". Причината е забавяне на работите по проект за управление на риска при наводнения. 

Гостът на телевизията обяви, че вече е готов анализът на риска, както и картите на заплаха и самите планове. 

"Няма риск за страната ни от наводнения. Извърша се строг контрол на хидротехническите съоръжения", категорична е министър Василева.

Рано тази сутринт в старозагорското село Николаево имаше изтичане на голямо количество пропан-бутан. За това потвърди и екоминистърът, уверявайки, че веднага са предприети действия за ограничаване на теча. 

"Инсталирана е мобилна лаборатория, която да изследва качеството на замърсения въздух. Няма риск за здравето на хората и те ще бъдат върнати по домовете си", успокои министър Василева.

Тя коментира и болната тема с умиращите делфини по нашето Черноморие, които все по-често са изхвърляни мъртви на плажната ивица. Атанас Русев от сдружението "Да запазим Корал" заяви пред камерата на Bulgaria ON AIR, че ако е нямало престъпно бездействие от страна на институциите делфинчетата сега можеше да се живи. 

"Още миналата година той има издадено разрешение да действа, в случай че има изхвърлен труп на делфин. Направили сме работна група, за да се координират действията. Не е проблемът в липсата на фризери. Причините биха могли да са заболявания, естествена смърт, нерегламентиран улов и оплитане в рибарски мрежи", коментира министър Василева.

Тя добави, че при изхвърлен труп на делфин може да се направи аутопсия в рамките на 24 часа. Това се оказва проблем, защото в голяма част от случаите телата на животните са във висока степен на разлагане. 

"Имаме готовност незабавно да се предприемат действия по аутопсиране. Не е установен съзнателен улов на делфини. Рибарите са наясно, че това са защитени видове и трябва да ги пазят", каза още по темата гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Екоминистърът обяви и че няма биологично замърсяване на язовир Искър, в който бе установено, че се изливат канални води. По думите на Ивелина Василева, няма риск за здравето на хората. 

"Има нарушение на правилата от страната на ВИК оператора, който е допуснал да се излее вода в поречието на Искър.  Той ще бъде санкциониран за това. Непрекъснато се вземат проби, за да се установи качеството на водата", разясни случая министър Василева.

По повод безстопанствеността на водоемите у нас екоминистърът каза, че има контролен орган в лицето на Държавна агенция за метеорологичен и технически надзор, който следи за контрола. 

"Където има липса на собствеността на водоемите, отговорността се носи от областния управител", посочи екоминистърът.