България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Здравната каса експресно одобри 16 души за лечение от хепатит С

От НЗОК реагираха след вчерашния протест на пациентите

10.08.2016 | 08:18 Редактор: Мария Аладжова
Здравната каса експресно одобри 16 души за лечение от хепатит С

Осъдени ли са болните от хепатит С на смърт от държавата? Отговорът е не, ако получат животоспасяваща терапия навреме, обясни Силвана Лесидренска от пациентското сдружение "ХепАктив".

Вчера част от пациентите и техните близки се събраха пред сградата на НЗОК, за да попитат защо се бавят протоколите за одобрение на необходимото им лечение. 

Досега болните от хепатит С са били лекувани с интерферонова терапия, която е по-скъпа и с много по-тежки странични ефекти. На 26 февруари обаче касата излезе със съобщение, че в България вече ще се предлага нов препарат, който не съдържа интерферон, по-евтин е и почти без странични ефекти. Успеваемостта на новото лечение е над 90%.

"Само два месеца по-късно започнахме да получаваме сигнали от пациенти, че все още чакат одобрение. Законният срок от касата дали разрешава лечението на даден пациент или не е два месеца. Входирахме едно писмо, лаконичният отговор беше, че в момента са лекувани десетки души", обясни Силвана Лесидренска.

"Очаквахме, че ще има забавяне, но никой не предполагаше, че това ще продължи 6 месеца и че Здравната каса ще твърди обратното", продължи тя.

Същевременно стана ясно, че протоколите на 16 души са били одобрени след вчерашния протест на пациентите. 

Още по темата вижте във видеото: