България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Приключи дългото чакане за българския футболен фен: Новият сезон е тук

Какво да очакваме от него, коментираха спортните журналисти Ивайло Йолчев и Станил Йотов

29.07.2016 | 10:22 Редактор: Ирина Георгиева
Приключи дългото чакане за българския футболен фен: Новият сезон е тук

Днес стартира първенството в българския футболен елит - първа лига. Сезонът започва от 19.00 часа с двубоя между "Локомотив" (Горна Оряховица) и "Нефтохимик" (Бургас). ЦСКА се завръща там, където му е мястото с домакинството за "Славия". Двубоят с начало на стадион "Българска армия" започва в 21:15 минути.

Феновете на "ЦСКА" са разделени, но проблемът не е в тях, смята спортният журналист Ивайло Йолчев. С последното решение на УЕФА  да извади юношеския отбор на "Литекс", набор 98, от Младежката шампионска лига и преименуването на "Литекс" в "ЦСКА-София", става ясно, че европейските и световните органи на футбола няма да признаят такава трансформация, смята той.

"Тоест няма да я допуснат в Европа и това е много сериозен проблем, който ще получи развитие в българското Първенство. Класирайки се за Европа този отбор няма да може да играе там, а тогава има ли смисъл от съществуването му и финансите? Второ е дали ще има продължение във FIFA този проблем, защото може да се стигне до изхвърлянето му от А Група", попита още Йолчев.

Във FIFA има много жалби срещу този клуб, коментира още журналистът. Според него огънят там е запален, въпросът е накъде ще се разгори. Най-вероятно ще стане ясно до месец, прогнозира той.

Този рестарт на Първенството се наложи именно от това, че "ЦСКА" беше докаран до банкрут и няма как по юридически път да влезе веднага да играе в елита, продължи коментара спортният журналист Станил Йотов. Според него миналата година се видя, че първенство с 10 отбора и без "ЦСКА" не е интересно.

"За съжаление се допусна много груба грешка. Да, рестартира се Първенството при една много интересна схема, но няма орган, който да контролира клубовете колко харчат. Не може примерно при Томов "ЦСКА" да харчи 14 млн. лева, при спечелени 5 млн. лева. А тези 9 млн. откъде идват? Клубът не плаща данъци, затъва в кредити, не плаща заплати и се стига до състояние на ликвидация. Няма орган, който да следи клубовете да не харчат повече от спечеленото", добави той.

Не се спазват законите, иначе няма как да се натрупат тези дългове, категорични са журналистите. Те прогнозираха, че не е сигурно дали А Група ще завърши в пълен състав. По думите им голям проблем е и черното тото.

"На практика е невъзможно да се вземат мерки срещу черното тото. Страхотни пари се въртят. Това е нещо като наркотици - всички ги виждаме, но няма какво да направим. Безспорно може да се ограничи", посочи Йолчев.

Във футбола не е определящ броя на отборите в групата, а тяхната игра, подчерта Йотов. Той обясни, че няма взискателност към треньорите и ръководителите на клубовете.

Чуйте прогнозите на спортните журналисти в следващото видео: