България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Болки, изследвания, доктори, операция... инвалидност

Млада жена разказа пред Bulgaria ON AIR одисеята си по болниците у нас

29.07.2016 | 08:49 Редактор: Ирина Георгиева
Болки, изследвания, доктори, операция... инвалидност

Всеки човек, в различен етап от живота си, има болки в кръста. Така започва историята на едно младо момиче, което търси лекарска помощ заради тези симптоми. Към днешна дата резултатът обаче е... инвалидност. Инвалидност заради лекарска грешка!

Младата жена разказа историята си в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, но от лични съображения пожела да си скрие лицето. 

Болките започнали преди много години, но били лекувани по един или друг начин, започна разказът си тя. Преди две години обаче те толкова се засилили, че вече имали отражение по крака й.

"Започнах консултации с най-различни лекари. Естествено ЯМР, за да докажат какво точно се случва в областта на кръста. Той показа нещо съвсем дребно протрузия, тоест има нужда само от рехабилитация", добави тя.

Жената минала през доста лекари, а накрая се свързала с един препоръчан й неврохирург, шеф на отделение в столична болница, с добра репутация.

"Доста интересно се стекоха нещата. Обадих му се в петък. Той ми каза да му изпратя ЯМР по мейл. Изпратих го. В събота се чухме и той ми каза: “Да, щом много ви боли, боли ви и крака, имате нужда от операция. По телефона без преглед, от снимката вероятно. Чухме се още веднъж в неделя, за да се уточним. В понеделник постъпих в болница без преглед - отново на това, което е чул по телефона и не е видял. Единственото, което ми каза, без да ме прегледа, е да стъпя на пръсти без пети, видя, че не мога и отсъди, че това е 100% показание за операция", разказа младата жена.

Операцията била във вторник. Оказало се обаче, че водещият неврохирург оперирал грешната страна. 

"Гръбначният стълб има лява и дясна страна, ако показанието е от ляво - той е оперирал отдясно", обясни момичето и добави, че след допълнителни консултации с различни лекари, включително и от чужбина й обяснили, че не са виждали такъв достъп за операция, тоест белег и всичко било много странно.

След операцията болките станали още по-силни. Тогава същият неврохирург й казал, че ще ревизира, ще направи нова операция - по думите му имало голям рецидив, който притиска гръбначния стълб и кракът почти не се движи - пареза. Нещата отново не се оправиха, добави момичето.

2 години по-късно от динамичен, прав, здрав човек, тя има ТЕЛК решение за 30% инвалидност. По думите й води рехабилитация, без която няма да може да живее нормално.

Адвокатката на пациентката Цветелина Иванова посочи, че българинът рядко търси правата си като пациент, а все повече се наблюдава тенденцията да не се диагностицира добре този, който постъпва в болничното заведение.

"Не е диагностициран, преценено е, че бързо трябва да бъде направена операция, да има оперативни намеси. Малко по-внимателно ние самите като пациенти трябва да подхождаме към здравето си. Да питаме малко по-често лекарите, които ни преглеждат какво ни е и каква ни е диагнозата. Какви етапи на лечение предстоят, какво ще се случи с нас в болницата. Това за съжаление не се прави от българския пациент", призова тя.

Трябва да се научим да търсим правата си и на всеки етап от лечението си да питаме, подчерта Иванова.