България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Война на религии? Това заключение е твърде прибързано!

Няма религия, която да проповядва омраза, коментира отец Ангел Ангелов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

28.07.2016 | 08:11 Редактор: Ирина Георгиева
Война на религии? Това заключение е твърде прибързано!

Терористи посегнаха на католически свещеник във Франция. Много анализатори определиха това действие като "война на религиите". Това заключение обаче е прекалено прибързано, смята отец Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия.

"Да, наистина светът пощуря и това, което се случи във Франция е обезпокоително. Много ми се иска да разберем в крайна сметка защо стана това противодействие и защо Изтокът по такъв начин се обърна към света като знаем преди години, че всичко беше в спокойствие и мир. В крайна сметка кой е този, който постоянно въздейства и настройва хората един срещу друг", попита отец Ангелов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Има някаква омраза, която се насажда, коментира духовното лице. Според него по никакъв начин обаче не може да се обвиняват тези, които изповядват исляма, защото няма истинска религия, която да проповядва омраза.

"Не знам какво става, но искам онези прекрасни отношения, които са били преди между християните и представителите на исляма да се запазят и да продължат. България го е показала - толкова години сме живели заедно и сега живеем заедно", обясни отец Ангелов.

Той е обезпокоен от това, че някой не желае този мир. Според него за сигурността в църквите трябва да помисли държавата.

Чуйте целия коментар в следващото видео: