България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Арести, затвор, смърт... кошмарът на едно сирийско семейство в България

Трагедията им не е нещо ново за режима в Сирия, заяви Мохамад Ал Бармауи

28.07.2016 | 10:17 Редактор: Ирина Георгиева
Арести, затвор, смърт... кошмарът на едно сирийско семейство в България

Режимът в Сирия е оставил своя отпечатък и върху семейството на Мохамад Ал Бармауи. Братовчед му е бил арестуван през 2015 г. 

"Искаха да го изнудват, да му взимат парите. Седя в затвора година и половина. Междувременно са му изтеглили голяма сума пари. Обвинението му беше, че поддържа връзка с революционери от опозицията на режима", разказа той в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Неприятните събития не спират до тук - два месеца след като братовчед му е освободен, арестуват 19-годишния му син. Преди няколко дни стават ясни и обвиненията срещу младежа, а именно съвпадение с имената.

"Той се казва Абдулрахим Ал Бармауи и има някой си със същото име, който трябва да бъде арестуван, но разликата във възрастта е 40 години. След година тормоз за родителите с това, че процедурата трябва да е бърза, изнудване с пари, взети около 400 000 долара, за да може да бъде освободен, се обадиха от болницата - да се вземе смъртния акт на детето. Той не бил издържал в затвора, бил прекалено слаб. Трупът няма как да се вземе, не можем и да питаме какво се случва, защото ще бъдем арестувани", добави Мохамед.

Трагедията ни не е нещо ново за диктаторския режим, както и за ИД, която е подкрепена от него.

"Защо го нямаше това преди самата революция в Сирия. Защо я нямаше тази омраза към сирийците и арабите. Защо се появяват сега тези варвари? Защото, когато започна революцията в Сирия, започна да ги има и тези, така наречени ислямисти. Преди го нямаше това нещо. В България съм от 18 години и преди не се чуваше за терорист - сириец, както го съобщават навсякъде", коментира Мохамед.

Полемиката в европейските парламенти е концентрирана върху това как да се справят с хората, за които се знае, че са терористи, на свобода са, но няма мотив за техния арести, посочи и журналистът Мохамед Халаф.

"Не може и да ги хвърляме в затворите, защото в 60% от тези, които са там са френски граждани от арабски, мюсюлмански произход и точно там голяма част от тях се радикализират и се превръщат в терористи. Проблемът е, че тези хора не се чувстват граждани в тези държави. По-голямата част са обвързани с религиозната, а с не с културната идентичност", обясни Халаф.

Според журналиста много е лесно да се радикализира на територията на Европа. 

"ИД много умело използва мрежите Facebook, Twitter, YouTube. Само за предния месец са произвели 900 клипа и са ги пуснали в мрежата. Според мен те пренасят дейността си от територията на Сирия и Ирак в Европа с една ясна цел - да подкопават европейското общество и да създават проблеми вътре в него", добави той.

Мохамад Ал Бармауи от своя страна смята, че не е толкова сложно справянето с тероризма и трябва сериозно политическо решение. Според него обаче има политическа игра.

Запитан дали България е защитена от терористични атентати, сириецът отговори, че на фона на събитията от последните години, няма страна, която да е защитена.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Виктор Кордон
преди 7 години
След всички ужасни случаи на ислямски тероризъм в Европа си мисля, че би било голяма глупост да вярваме безрезервно на тези човеци, свикнали да живеят в лъжа. Да не забравяме, че презряният терорист от Ансбах Мохамед Юсуф Далил твърдеше, че в родината си е бил малтретиран, разказваше, че при обстрел в Алепо са починали жената и детето му. Показваше и рани по краката си, за които твърдеше, че са получени при ожесточени сражения и казваше, че бяга от жестокостите на Ислямска държава. В действителност той самият бе убиец от Ислямска държава и патетичните му разкази са били гнусна лъжа, с която заблуждава наивните глупци. Та, питам аз, как да вярваме на тези хора? А вие вярвате ли им безусловно? Сигнализирай за неуместен коментар