България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Започна ли война на религиите?

"Сценарият се наслагва, но е един и същ", каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR анализаторът Валери Ценков.

27.07.2016 | 08:29
Започна ли война на религиите?

"Ако трябва да правим паралел, тази война не е спирала. Не бих казал, че има Ренесанс в исляма, той продължава да залага на старите догми и иска да си върне старите територии със силата на религията. Християнството към момента се е развило доста значително и в него са навлезли много светски елементи. Това, което сега виждаме в християнството, наричаме "тъмното средновековие". Там човекът е обезличен и човешкият живот няма никаква стойност", каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR международният анализатор Валери Цеков.

"Стряскащо е един младеж как стига до такава безсмислена жестокост", сподели гостът.

По думите на Ценков, терористичните атаки са по сценарии, които се наслагва, но го правят по един и същи начин. 

"Преди свързвахме тероризма с обезглавяването на заложници и пускане на видео в целия свят. Преди беше в големите градове, сега сценарият е в най- малките градове, в които всички хора се познават", посочи анализаторът. 

Журналистът Божидар Чеков сподели, че  в предградията на Франция се отглеждат бъдещи зверове.

"Това са социално пропаднали младежи, които намират идеал в тази ИД. Те са пропити от омраза към неверниците. Много далеч са ислямската религия. Това са изключени хора от обществото и Франция не разполага с определени законодателни разпоредби за справяне с тези хиляди младежи", заяви Чеков.

Той каза още, че е било предложено лишаване от френско гражданство на такива хора и голяма част от французите са съгласни с това.

"Това ще стане, но Франция е пред изборен период, защото остава по малко от година до президентските избори и едва ли ще се гласува нов закон. Вероятно след тях", допълни журналистът.

Ценков пък каза, че законите, които ние имаме не действат. "Говорим за ограничаване на правата на гражданите, но какъв е ефектът от това", посочи анализаторът, припомняйки, че днес се обсъжда законът за антитероризма у нас.