България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ученическа ваканция? Не и за 1200 ученици, които избраха Лятната академия

Увеличава се интересът към Академията, заяви Яна Досева от Фондация "Заедно в час"

27.07.2016 | 09:48 Редактор: Ирина Георгиева
Ученическа ваканция? Не и за 1200 ученици, които избраха Лятната академия

Над 1200 ученици се включиха в Лятната академия. За 6 поредна година Фондация "Заедно в час" я организира, а интересът към Академията се засилва. Това коментира Яна Досева в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR..

В Лятната академия тази година се включиха над 120 учителя, посочи Досева. По думите й изцяло се покриват учениците като се развива тяхната четивна грамотност, основни предмети като български език и литература, математика, околен свят, история. Те се препокриват с различни методи и техники, за да развият способностите на съвременните деца.

По-високият интерес към Лятната академия се дължи и на методите, които използват учителите, смята Досева.

"Високите мотивационни стратегии на нашите учители и това, че те прецизно планират уроците си, включват точно тези нужди на децата, от които имат нужда за тяхното развитие. Те го правят чрез забавление, игра, учене и преживяване", добави тя.

Лятната академия е за деца от I до XII клас, но най-много желаещи има от паралелките от I до IV клас, обясни Досева. По думите й най-ентусиазирани са децата от I и II клас деца, които чакат 15 септември, за да покажат всичко, което са научили от Лятната академия.

Екип на Bulgaria ON AIR посети час по правата на човек

"В момента ги уча конкретно за правата на детето, тъй като смятам, че е от изключителна важност всички деца да познават правата си и когато бъдат нарушени те да ги защитават", обясни преподавателката и добави, че работят в екипи и отбори - "така ги учим на много важни умения, полезни за XXI век. Децата се забавляват заедно, тъй като има правила в класната стая, които уважават и харесват".

Ученето не е придобиване само на предметно знание, а трябва да знаят как да го прилагат в практиката, подчерта още тя.