България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Целта на "БСП лява България" - да няма разпиляване на вота в ляво!

Това ще обслужи единствено партия ГЕРБ, посочи Калоян Паргов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

27.07.2016 | 09:19 Редактор: Ирина Георгиева
Целта на

Основната цел на "БСП лява България" е да не допуска разпиляване на вота в ляво. Това ще обслужи единствено партия ГЕРБ и ще тежи на партиите в ляво, които претендират, че мислят за лявото, но в същото време не проявяват нужното желание да свалят егото в едни откровени разговори и да проявят желание и воля за общо обединение. Това коментира лидерът на БСП-София Калоян Паргов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Въпросът е ясен, а именно: "Искаме ли обща президентска кандидатура - да или не?", така че няма да търпим номера от АБВ, посочи Паргов.

"Миналата година с г-н Първанов искахме да направим обща кметска кандидатура. По същия ред, по който вървим му бяха предложени 17-18 имена, които излъчихме за кметска конференция, имаше и надпартийни, но това не се получи. Тази година АБВ е в друга позиция", обясни той.

"В момента в ляво основната цел на БСП като най-голямата партия е максимално възможно да не допусне повече леви кандидатури, както за съжаление се случи миналата година на местните избори. Пагубно е. Надявам се, че всички политически лидери в ляво са си взели нужната поука от това, което се случи миналата година, за да не се допуска същата грешка", поясни още Паргов.

След допитването в "БСП лява България", в което са участвали между 70 и 80% от членовете, вече има доста имена на партийни и надпартийни кандидатури, обясни Паргов. По думите му предстоят разговори дали искат да участват или не в следващия кръг на вътрешна надпревара, а именно в Заседанието на Националния съвет, който предстои през август

На 2 август ще се обсъдят конкретните кандидатури по-детайлно, съобщи още той и добави, че на 3 август ще седнат на разговор с АБВ. Вчера от АБВ предложиха председателя на партията Георги Първанов и заместника му Ивайло Калфин за единни кандидатури.

"Това, което направиха вчера, нека го приемем като сръчкване към нас: "Хайде, защото ние имаме желание да работим към една обща кандидатура". Поне аз така го възприемем, а не като провокация", коментира Паргов.

Ако намерим пресечни точки с други политически сили ще търсим надпартийния кандидат и равноотдаличен, посочи той. По думите му - ако не успеят, тогава ще се ограничат до партийните кандидатури, "които не са за подценяване, но предвид ситуацията и анализа, който правим, с една по-широка основа, бихме изглеждали по-различно".

Най-рейтинговото име е на Корнелия Нинова, но тя вече е натоварена с нови задачи и няма да бъде кандидата на БСП, смята Паргов. По думите му Мая Манолова и Илияна Йотова са две силни кандидатури, но са чисто партийни. Надпартийна кандидатура е тази на Огнян Герджиков, но все още не е поискано неговото съгласие. Има и други, добави той. По думите му Симеон Сакскобургготски е фигура, която е изпълнена с различни гледни точки, изпълнена с международен авторитет, но не мисли, че това е кандидатът на БСП.